Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvůli olympiádě otevře MZV konzulát v Soči

Praha/Soči – Ministerstvo zahraničí otevře během zimních olympijských her mimořádně konzulární kancelář přímo v dějišti olympiády pro případ, že by návštěvníci i sportovci potřebovali služby českých úřadů. Fungovat má v centru Soči. Ministerstvo doporučuje obzvláště lidem, kteří pojedou bez cestovní kanceláře, registraci v systému DROZD (shromažďuje kontaktní údaje a předpokládanou trasu). Rovněž upozorňuje, aby lidé nepodcenili všechny náležitosti, které při vstupu do země musejí splnit. Českým sportovcům jede podle ministerstva fandit až 2 tisíce Čechů.

Silnice v Soči
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Artur Lebedev

"Konzulární kancelář bude na ulici Pervomajskaja 19. Má nouzovou linku +7916 640 20 36 a má také mailovou adresu…," uvedla vrchní ředitelka sekce právní a konzulární Jana Rainišová. Česká kancelář má poskytovat podle dohody služby i maďarským občanům a sportovcům. S kanceláří v Soči bude běžně fungovat i česká ambasáda v Moskvě.

Doporučení: Před návštěvou konzulátu si sjednejte schůzku

Kancelář se otevírá 5. února a uzavírá 24. února. Pokud se objeví důvod kancelář navštívit, doporučuje sekční ředitelka předem si sjednat schůzku. Za nejběžnější důvod platí podle Rainišové ztráta dokladů, úřad pak pomáhá s vystavením cestovního průkazu, aby se lidé dostali zpět domů. Lidé by v takovém případě měli navštívit policii a ztrátu dokladu ohlásit. Cestovní pas musí mít platnost ještě dalších 6 měsíců po konci víza, které musí návštěvník pro cestu do Ruska mít; požádat o ně musí na ruské ambasádě, nelze je získat na hranicích.

V Soči lze platit jen VISA kartou nebo hotovostí

Nesporně důležitý aspekt návštěvy v Soči představuje dostatek financí, ministerstvo doporučuje nenosit vše s sebou. Rovněž nepůjde při platbě kartou použít jiné karty než VISA. "Hotovost vyšší než 10 tisíc dolarů se musí deklarovat celní správě při vjezdu," upozorňuje Jana Rainišová.

Sekční ředitelka také připomněla, že vzhledem k vysokým bezpečnostním opatřením v dějišti her se může stát některému z českých návštěvníků, že jej zadrží policie, aby podal vysvětlení k nějaké skutečnosti. "I tady je dobré kontaktovat naši kancelář, můžeme pomoci radou," podotkla s tím, že do vyšetřování nemůžou konzulární pracovníci zasahovat, mohou ale kontrolovat standardní zacházení se zadrženými.

Sekční ředitelka Jana Rainišová: "Důležité je mít plné komerční cestovní pojištění včetně případu repatriace zpět do vlasti. S tím se obecně setkáváme, že když se něco stane a pojistka nekryje vše, přidává se k problému řada dalších."

Sekretář olympijského výboru Petr Graclík: "Vstup do českého domu pro veřejnost bude zdarma. Bude tam samozřejmě k dispozici prostor k občerstvení pro české fanoušky, dostanou české pivo, což věřím, že je potěší, a budou mít k dispozici signál České televize."

Ministerstvo doporučuje cestovatelům za olympijským sportem registraci v systému DROZD. Jde o dobrovolnou registraci cestovatelů do zahraničí, především by ji měli využít individuálně cestující lidé. Databáze shromažďuje kontaktní údaje dotyčného a předpokládanou trasu.

Úřady také varují před cestou automobilem vzhledem k tomu, že kvůli bezpečnosti bude doprava velmi omezena. Automobily se navíc budou v dějišti olmypiády moci pohybovat pouze s propustkami. "Při kontaktu s policií by se lidé měli obrnit trpělivostí, kontrol bude opravdu hodně, v takovou chvíli tedy komunikovat normálním způsobem a snažit se tak předejít konfliktu," nechala si Jana Rainišová dobrou radu na závěr.

Je nám líto, video expirovalo.
Služby pro návštěvníky olympiády v Soči


Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články