Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kraus psal dějiny skikrosu, olympiáda ale přišla pozdě

Praha / Soči - Jiní v jeho letech už pomalu začínali myslet na to, co si počít po konci aktivní kariéry. Tomáš Kraus se ale teprve v době, kdy mu táhlo na třicet, začal naplno věnovat nové disciplíně – skikrosu. Dnes skoro čtyřicetiletý lyžař patří mezi největší legendy svého sportu. Stal se historicky prvním vítězem závodu světového poháru i prvním mistrem světa, čtyřikrát ovládl celkové pořadí seriálu, ve sbírce mu však chybí triumf nejcennější – zlato z olympijských her.

Tomáš Kraus
zdroj: SLČR/Sport Invest Group

Tomáš Kraus se od mládí věnoval alpskému lyžování a především ve slalomu patřil dlouhodobě mezi českou elitu. Mimo jiných i spolu s letošním olympijským hrdinou Ondřejem Bankem se přetahoval o vítězství na domácích šampionátech a objížděl mezinárodní závody (i když především evropské poháry druhého sledu). Alespoň do širší světové špičky se ale Krausovi – na rozdíl od zraněními sužovaného Banka – nedařilo prosadit.

Jeho největším úspěchem na dlouhou dobu zůstávalo 29. místo z mistrovství světa v italském Sestriere z roku 1997. Tehdy dvaadvacetiletý Kraus zazářil ve slalomu a vybojoval nejlepší výsledek českých mužů na šampionátu. "Je to skvělý pocit, když člověk dojede takový závod do třicítky," zářil tehdy mladičký Kraus. Jenže větší průlom ne a ne přijít.

Tomáš Kraus tak postupně začal koketovat s poměrně novou lyžařskou disciplínou skikrosem. Hromadný závod v ledovém korytě se v roce 2002 dostal pod křídla mezinárodní lyžařské federace FIS a Kraus byl hned u debutu skikrosu ve světovém poháru. V premiéře ve francouzském Tignes se dokonce český závodník postavil na stupínek nejvyšší, dál však hlásal, že svou budoucnost vidí ve sjezdovém lyžování. "Alpské disciplíny jsou můj život," tvrdil na konci roku 2002 a plánoval uspět na nadcházejícím mistrovství světa ve Svatém Mořici.

Skikros zvítězil

Na švýcarském šampionátu v alpských disciplínách skutečně přišel relativní úspěch. Kraus dokázal vylepšit svůj dosavadní nejvýraznější výsledek, když skončil ve slalomu na 28. příčce. Jenže s úspěchy, kterých dosahoval ve skikrosu, se jeho účinkování mezi slalomovými tyčemi nedalo srovnávat. Již v sezoně 2002/2003 dokázal Kraus jedenáct startů ve skikrosu proměnit v osm vítězství a jen o kousek mu unikl zisk Křišťálového glóbu pro celkového vítěze světového poháru. A tak skikros brzy dostal přednost před alpským lyžováním.

Netrvalo dlouho a Kraus se stal skutečným králem nové disciplíny. V sezoně 2004/2005 dosáhl jako první Čech v historii na celkový triumf ve světovém poháru a o dva týdny později se v jednatřiceti letech stal úplně prvním mistrem světa ve skikrosu. "Úžasně se bavím, a jestli píšu historii, to nesleduji. Ale jestli je to tak, tak jsem rád a určitě mě to těší," prohlásil tehdy Kraus. 

O rok později Kraus dokonce získal Velký křišťálový glóbus pro celkového vítěze světového poháru mezi akrobatickými lyžaři, bohužel pro českého reprezentanta skikros ještě nebyl v programu olympijských her 2006 v Turíně. Kraus ale dál na mezinárodní scéně dokazoval svou dominanci. Přidal další titul mistra světa a dvě celková vítězství ve světovém poháru, poslední v sezoně 2008/2009.

Vancouver přišel pozdě

Když si měl skikros v roce 2010 odbýt olympijskou premiéru ve Vancouveru, patřil stále mezi favority. Olympijská sezona však Krausovi zdaleka nevyšla tak dobře jako předchozí. A na Hrách se mu nevedlo lépe. Pětatřicetiletý Kraus vypadl ve Vancouveru již ve čtvrtfinále a skončil jedenáctý.

V Soči už Kraus mezi adepty na medaili nepatří. Za poslední dvě sezony stál na stupních vítězů jen dvakrát a v této zimě skončil nejlépe sedmý. "Myslím si, že jsem černý kůň a že to je příjemná role. Primárně jedu pro medaili. Cesta k ní je samozřejmě dlouhá, já toho mám za sebou už hodně, tak udělat poslední krok a je to tam," tvrdí i tak Kraus.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Tomášem Krausem
Zdroj
ČT sport, ČTK, MF Dnes

Hlavní zprávy

Nejčtenější články