Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Kraus odletěl do Soči. Jsem černý kůň, věří si

Praha - Skikrosař Tomáš Kraus se vydal zřejmě na své poslední olympijské hry. Před čtyřmi lety ve Vancouveru jako jeden z favoritů tehdy nové disciplíny pod pěti kruhy neuspěl, tentokrát by chtěl v Soči na medaili zaútočit z pozice černého koně závodu.

"Myslím si, že jsem černý kůň a že to je příjemná role. Primárně jedu pro medaili. Cesta k ní je samozřejmě dlouhá, já toho mám za sebou už hodně, tak udělat poslední krok a je to tam," řekl devětatřicetiletý Kraus.

Ten už dosáhl v drsné disciplíně plné ostrých zatáček, skoků a soubojů se soupeři v plné rychlosti téměř všeho. Je dvojnásobným mistrem světa a čtyřnásobným vítězem hodnocení disciplíny ve Světovém poháru. Chybí mu jen olympijská medaile. Před čtyřmi lety jako favorit vypadl ve čtvrtfinále a skončil jedenáctý. Nyní už největším adeptem na vítězství není. Za poslední dvě sezony stál na stupních vítězů jen dvakrát a v této zimě skončil nejlépe sedmý.

I proto si užívá roli možného překvapení. "Měl jsem větší klid na přípravu a můžu se soustředit na výkon," řekl Kraus. Letos ovšem jen jednou prošel do semifinále. "Věci se musejí sejít dohromady a mně se nescházely. Bylo to častěji, než jsem zvyklý, ale teď je nový závod a půjdu do toho s ambicí vyhrát," řekl.

Závěrečnou přípravu absolvoval s dalšími olympioničkami Nikol Kučerovou a Andreou Zemanovou ve francouzském Alpe d'Huez. Na Soči se mimo jiné připravovali s další legendou skikrosu, domácí Ophelií Davidovou, která podobně jako Kraus několikrát vyhrála Světový pohár, je mistryní světa a medaili z OH nemá.

Pro Krause jsou hry v Soči nejspíše posledními v kariéře. Nebere to ale jako svoji poslední velkou šanci uspět. "Spíš to beru tak, že se opravdu těším. Před 14 dny jsem přemýšlel, co ještě dotrénuju, ale teď už se jenom těším," usmál se.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články