Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Kanaďané zdolali USA a ve finále si zahrají s mistry světa ze Švédska

Soči – Obhájci zlatých medailí z Vancouveru Kanaďané dokázali v semifinále olympijského turnaje v Soči porazit mužstvo USA a po čtyřech letech si znovu zahrají finále. Semifinálový zápas rozhodl jediný gól Jamieho Benna z 22. minuty, kanadský gólman Carey Price zneškodnil všech 31 pokusů Američanů. Finálovým soupeřem Kanady budou v neděli od 13:00 středoevropského času mistři světa ze Švédska, kteří vyřadili Finy.

Zleva Jay Bouwmeester, Jamie Benn a Corey Perry
zdroj: AP autor: Mark Humphrey

Šťastný střelec Benn si užíval vítězné pocity. "To víte, cítím se skvěle. Věděli jsme, že to bude vyrovnaný zápas. Našli jsme cestu, jak vstřelit jeden gól, hráli jsme skvěle týmově do obrany a postupujeme," řekl útočník Dallasu.

Týmy se do sebe pustily bez ostychu a diváci mohli od začátku sledovat útočný hokej, v němž měli zpočátku mírně navrch Američané. V 5. minutě vyslal tvrdou střelu na kanadského gólmana bek Carlson. O dvě minuty později se díky zmatkům hráčů USA po buly dostal k nebezpečné dorážce Patrice Bergeron.

V 11. minutě šel za držení hole na trestnou lavici Ryan Suter. Kanaďané z početní výhody vytěžili nadějný nájezd Crosbyho a dorážku Cartera. S oběma šancemi si ale Quick poradil. Pak byl za držení vyloučen Žralok ze San José Patrick Marleau a příležitost zahrát si přesilovku dostali i Američané. Větší šanci si ale nevypracovali.

V 18. minutě projel americkou obranou Chris Kunitz a pálil těsně vedle růžku americké brány. První třetina skončila bez branek. O pět zásahů víc si v ní připsal americký gólman.

Skóre otevřel ve 2. minutě 2. části centr Dallasu, Kanaďan Jamie Benn, který špičkou hole tečoval přesné nahození Bouwmeestera. Quick neměl šanci. Ve 24. minutě fauloval Getzlaf a Američané si zahráli další přesilovou hru. Srovnat se jim ale nepodařilo, i když Parise střílel velice nebezpečně. 

V minutě 35. chyboval při americké rozehrávce Orpick, proti Bennovi ale skvěle znovu zasáhl Quick. O minutu později šel na trestnou lavici Kunitz za sekání do gólmana Quicka. V 38. minutě dvakrát neúspěšně dorážel Paul Stastny.

Začátek třetí třetiny vyšel lépe Kanaďanům, jejich kapitán Sidney Crosby ale dorážel těsně mimo. V 49. minutě se nechal za hákování vyloučit Američan Kessel, jeho spoluhráči ale výbornou obranou nedovolili Kanadě navýšit vedení. Rozhodnutí měl na holi pět minut před koncem Kanaďan Kunitz, branku ale netrefil. Američané se neprosadili ani v závěrečné power play, a tak si v Soči zahrají pouze o bronz s Finy v sobotu od 16 hodin.

Naposledy obhájili zlato Sověti v Calgary

"Kanada má výborný tým. My jsme hráli pasivně. Nelze hrát ustrašeně. Měli jsme velkou motivaci, ale bohužel jsme to nepřenesli na led," uvedl americký obránce Ryan Suter. Tým USA chtěl Kanadě oplatit nejen porážku z Vancouveru, ale i z finále z domácí olympiády v Salt Lake City v roce 2002.

Tým kouče Mika Babcocka má naději obhájit triumf jako první tým od roku 1988, kdy se to v Calgary povedlo tehdejšímu Sovětskému svazu.

USA - Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávka: 22. Benn (Bouwmeester). Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland - Devorski (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 11.172.

USA: Quick - McDonagh, Suter, Orpik, Carlson, Fowler, Shattenkirk, Faulk - Callahan, Backes, Brown - Kesler, Parise, P. Kane - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - od 41. navíc Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester - Carter, Toews, Marleau - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Nash, Duchene, Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články