Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanada i Švédsko postoupily do curlingového semifinále

Soči - Curleři i curlerky Kanady a Švédska si zajistili účast v semifinále olympijského turnaje. V případě mužské části tak prošli obhájci zlata z olympiády, respektive mistrovství světa. Před posledním kolem, které se koná v pondělí, tak je jasné, že jeden ze dvou týmů si ze Soči přiveze medaili. To platí i pro ženskou část, Švédky si také výrazně posílily naděje na obhajobu zlata.

Britští curleři
zdroj: PA autor: David Davies

Dvojité vítězství Kanaďanů v nedělním programu se nerodilo lehce. Obhájci olympijského zlata měli namále jak v severoamerickém derby proti USA, které otočili v posledních dvou endech na konečných 8:6, tak proti Číňanům, nad nimiž zvítězili až v dodatečném endu 9:8.

"Když přijedete na olympiádu, jediné, o čem se mluví, je zlato, zlato, zlato a zlato, a to zvlášť u kanadského mužského týmu, protože je natolik úspěšný," podotkl skip Kanaďanů Brad Jacobs. "Trochu to na nás spadlo, takže jsme se museli znovu začít soustředit na současnost. Zapomenout na zlatou medaili. Bylo to dost šílené," přiznal Jacobs. Jeho tým po úvodních dvou porážkách ze tří utkání nakonec dokázal otočit na konečné skóre 7:2.

Kanaďané budou v semifinále druzí nasazení za prvními Švédy, kteří zatím turnajem prostupují patrně nejpřesvědčivěji. Mistři světa z loňského roku poměrně s přehledem porazili Rusko 8:4 a také Spojené státy 6:4. Švédové tak z devíti utkání prohráli jediné, a to celkem překvapivě s Dánskem v pátém kole. První dva nasazené týmy v semifinále tak na sebe s velkou pravděpodobností mohou narazit i ve finále, přičemž jejich skupinové střetnutí ovládli o jediný bod v posledním endu Švédové.

Těm podle jejich skipa Niklase Edina pomohla přítomnost krále na stadionu. "Cítíte se důležitěji, když hrajete za vaši zemi a král se na vás také dívá," připustil Edin. "Je skvělé, že nás přijel podpořit."

Šanci na semifinále nadále drží Norsko, Čína a Velká Británie. Poslední dvě jmenované země se přitom v pondělním závěrečném kole střetnou v přímém souboji, a tak má největší šanci postoupit nejspíš Norsko, které se střetne s Dánskem. Norové si přitom uchovali naději na semifinále již v neděli, když Británii porazili těsně 7:6. Číňanům rovněž utekla postupová jistota, když podlehli v již zmiňovaném utkání Kanadě 7:8.

Britové si však na Číňany věří. "Abych řekl pravdu, myslím, že máme opravdu dobrou šanci," prohlásil britský skip David Murdoch. "Proti čínskému týmu máme výbornou bilanci. Samozřejmě hrají dobře, ale to my také. Prohráli jsme pouze pár zápasů o opravdu malý kousek, a musíme si z toho vzít pozitiva."

Kanaďanky byly v základní části curlingového turnaje naprosto bezchybné, porazily všechny své soupeřky, a do semifinále tak půjdou jako první nasazené. Švédky prohrály dvě utkání, Kanadě podlehly dokonce o šest bodů. V závěrečném utkání však oba týmy zvítězily, ovšem pouze těsně. Švédky měly proti Ruskám namále, v devátém endu ještě prohrávaly 3:4, v tom závěrečném však dokázaly dvěma body otočit skóre. Kanaďanky si pak vítězství 7:6 vybojovaly až v dodatečném endu.

Průběh ženského turnaje je velmi vyrovnaný, ovšem před závěrečným kolem je jisté, že o zbývající dvě místa v semifinále se poperou tři země - Velká Británie (Skotsko je přitom obhájcem zlata na světovém šampionátu), Čína a Švýcarsko. V přímém souboji musejí Švýcarky zvítězit nad Číňankami, Britky musejí vyhrát alespoň jeden z utkání proti domácím Ruskám a Dánkám.

Výsledky curlingového turnaje

Muži:
Kanada - USA 8:6, Norsko - Británie 7:6, Švédsko - Rusko 8:4, Norsko - Švýcarsko 5:3, Kanada - Čína 9:8 po dodatečném endu, Dánsko - Německo 6:3, Švédsko - USA 6:4.
Průběžné pořadí: 1. Švédsko 9 zápasů/8 výher, 2. Kanada 9/7, 3. Čína 8/6, 4. Británie, Norsko 8/5, 6. Dánsko 8/3, 7. Rusko, Švýcarsko, USA 8/2, 10. Německo 8/1.

Ženy:
Dánsko - Korea 7:4, Japonsko - Švýcarsko 9:7, Švédsko - Rusko 5:4, Kanada - USA 7:6.
Průběžné pořadí: 1. Kanada 8 zápasů/8 vítězství, 2. Švédsko 8/6, 3. Čína a Británie 7/4, 5. Švýcarsko 8/4, 6. Japonsko 7/3, 7. Dánsko a Rusko 8/3, 9. Korea 7/2, 10. USA 8/1. 

Zdroj
AP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články