Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jágr a Strachová v Soči bojují nejen o medaile, ale i za český byznys

Soči – Probíhající olympiáda v Soči je nejenom svátkem sportu, ale také byznysu. Český stát doufá, že by tam naši podnikatelé mohli navázat nové obchodní kontakty. Připravil proto do Soči speciální prezentaci českých firem a výrobků, na níž by se měly podílet i hvězdy naší olympijské výpravy Jaromír Jágr či Šárka Strachová. Podpořit se tak má tuzemský export do Ruska, který jen za posledních deset let vzrostl desetkrát. Zástupci byznysu od politiků ale žádají ještě větší pomoc.

Šárka Strachová olympijsky oděná
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Naším cílem je podpořit malé a střední firmy, které budou a mohou samy exportovat do Ruské federace," vysvětlil prezident Hospodářské komory Petr Kužel účel plochy, jejíž pronájem v dějišti olympiády vyjde státní rozpočet na 15 milionů korun. Budou zde představeny desítky výrobků. Vedle sportovních potřeb nebudou chybět hodinky, oblečení či chlouba českého vývozu - sklo.

Základem české podnikatelské výpravy v Soči budou ovšem hlavně zástupci strojírenství. "Je důležité, že naše firmy umí exportovat do Ruska a umí zde nabídnout své zboží. V neposlední řadě je to nejenom o osobních vztazích, ale i o nových značkách, a k tomu se přidávají i nové firmy. Česká značka neustále táhne," věří Kužel.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

V průběhu Her mají českým firmám a podnikatelům k novým obchodům pomoci i ambasadoři olympijské výpravy. Budou to jedny z našich nezářivějších sportovních hvězd, Jaromír Jágr, který působil i v ruské KHL a v zemi má dobré jméno, vlajkonoška české výpravy Šárka Strachová či oštěpař a olympijský vítěz Jan Železný.

Některým firmám se už zakázky v Rusku, a to i přímo na olympiádě jako takové, podařilo získat. Organizační výbor olympiády jezdí ve vozech Škoda, pečivo sportovcům i fanouškům připravují stroje z Liberce a v kontejnerech vyrobených ve Zlatých horách servismani olympijských týmů sportovcům voskují lyže a brousí brusle.

Firmy chtějí více podpory - lobbing a jednodušší víza

Oproti roku 2003 je vývoz tuzemských firem do Ruska desetinásobný a loni dosahoval úrovně asi 120 miliard korun. Podle zástupců podnikatelů by ale tento objem obchodu mohl být ještě větší. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela české exportéry v Rusku nejvíc trápí byrokracie, financování a vízová povinnost.

"Nic nestojí v cestě, aby se víza dala získat elektronickou cestou," tvrdí. Svaz průmyslu a dopravy proto prostřednictvím svého prezidenta Jaroslava Hanáka na vládě apeluje, aby se vízovými bariérami zabývala.

Je nám líto, video expirovalo.
Na olympiádě v Rusku se chce předvést i český byznys

Firmám by prý ale podle průmyslníků mohli čeští politici pomoct ještě víc – přímým lobbingem. Právě ruským specifikem je úzké propojení ekonomiky s politiky, upozornil František Masopust, který se v Hospodářské komoře zabývá styky se státy SNS. "Hlavní pomocí pro české firmy je lobbování státních představitelů, podotkl. Z toho důvodu by měli ústavní činitelé lépe koordinovat své zahraniční cesty se zástupci byznysu. Jako styčný bod Hanák navrhuje ministerstvo zahraničních věcí.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články