Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hvězdy Her, které měnily historii

Soči – Když Ole Einar Björndalen ve štafetě předával finišmanovi Svendsenovi pomyslný kolík na prvním místě, zdálo se, že norský fenomén nemůže nic připravit o další zlato. Jenže do té doby bezchybný Svendsen naprosto selhal na poslední střelbě a Norové skončili bez medaile. I tak se ale Björndalen svým účinkováním v Soči definitivně a hluboce vryl do olympijské historie.

Vyčerpaný Björndalen v cíli závodu
zdroj: REUTERS autor: Carlos Barria

Čtyřicetiletý biatlonista získal na Hrách dvě zlaté – ve sprintu a smíšené štafetě – a stal se tak nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympijských her. Zlato ze smíšené štafety bylo již jeho třináctým cenným kovem z Her, čímž o jednu medaili překonal zisk svého neméně slavného krajana a bývalého běžce na lyžích Björna Dählieho.

Kdyby Björndalenovi smolně neuniklo i výše zmiňované vítězství ve štafetě, mohl Dählieho překonat i v dalším ohledu – počtu zlatých olympijských medailí. Nyní se obě norské legendy se ziskem osmi zlatých vyrovnaly v historické tabulce vedle sebe.

Norskou hegemonii v historických tabulkách podtrhla výkony v Soči běžkyně na lyžích Marit Björgenová. Norská lyžařka přidala do své sbírky tři zlaté medaile, svou sbírku cenných kovů tak rozšířila na deset a stala se nejúspěšnější sportovkyní v historii zimních olympijských her. V historickém pořadí nejlepších sportovců na zimních hrách předstihla někdejší sovětskou rychlobruslařku Lidiji Skoblikovovou a ruskou běžkyni Ljubov Jegorovovou. Před ní zůstali pouze její krajané Björndalen a Dählie.

Cizinci v cizích službách

Na Hrách ale zářili i sportovci, kteří se nenarodili v Norsku. Nejúspěšnějším medailistou Her se stal rychlobruslař Viktor An. Korejec v ruských službách nejprve ovládl závod na 500 m, což byla poslední trať, z níž dosud neměl olympijské zlato. Poté triumfoval v závodě na 1 000 m, vybojoval tak už celkem páté zlato a stal se nejúspěšnějším zástupcem svého sportu v historii zimních her pod pěti kruhy. Triumf korunoval ve štafetě, v níž dovezl Rusko do cíle na prvním místě.

Konečná medailová bilance ZOH Soči 2014
zdroj: ČTK

Rodilý Korejec An nebyl jediným naturalizovaným Rusem, který pomohl pořadatelské zemi k triumfu v medailovém pořadí Her před druhými Nory a třetí Kanadou. Dvě zlata přidal v paralelním slalomu a paralelním obřím slalomu původem americký snowboardista Vic Wild, který se do Ruska přiženil. Jeho manželka Alena Zavrzinová v Soči také nezahálela a přidala do ruské sbírky bronz v paralelním obřím slalomu.

Sport
zdroj: ČT4

Rusové však ze změn občanství v konečném součtu mnoho nevytěžili. Hned několik rodilých Rusů totiž sbíralo úspěchy v jiných národních barvách. Za všechny jmenujme slovenskou biatlonistku Anastázii Kuzminovou, jež ovládla sprint, nebo švýcarského snowboardistu Jurije Podladčikova, který kraloval závodu na U-rampě.

Oranžové rychlobruslení

Snad žádná země ale nepředvedla takovou dominanci v jedné disciplíně jako Nizozemí na rychlobruslařské dráze. Reprezentanti země tulipánů vybojovali v rychlobruslení třiadvacet medailí, tedy o deset více než všechny ostatní země dohromady. Úspěch oranžových barev byl tak drtivý, že zaskočil i nizozemský olympijský výbor, který musel pro odměny sáhnout do finačních rezerv.

Historické pořadí zemí na ZOH podle počtu získaných medailí
zdroj: ČTK

Velkolepá nizozemská rychlobruslařská jízda započala v samém úvodu Her. V závodě na 5 000 metrů mužů vystoupali na stupně vítězů hned tři muži v oranžovém, přičemž vítěz, favorizovaný Sven Kramer, dokonce zajel nový olympijský rekord. A podobný obrázek byl k vidění po celou dobu olympiády. Rychlobruslařské soutěže v Soči zakončila stíhačka družstev a dopadla jak jinak než nizozemským vítězstvím v novém olympijském rekordu.

Kolektivní sporty ve znamení javoru 

Neobvyklý triumf předvedla v Soči Kanada, která ovládla všechny kolektivní sporty na Hrách. Ač s vítězstvím hokejistek a curlerů se do značné míry počítalo, úspěch "Javorových listů" to nijak nesnižuje. Favorizované hokejistky Kanady se přitom na vítězství nečekaně nadřely a finálovou výhru proti USA dobyly až v posledních vteřinách. Jejich mužští kolegové si naproti tomu až překvapivě snadno poradili se Švédskem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články