Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Góly přijdou v klíčových zápasech, věří kapitán Plekanec

Soči – Vedle Jaromíra Jágra byl jedním z nejaktivnějších útočníků českého týmu proti Švýcarům. Sám přitom jinak bezchybného gólmana Hillera jednou překonal, radost mu ale překazila horní tyč. Reprezentační kapitán Tomáš Plekanec i přes dvojí prohru v základní skupině ale doufá, že branky i štěstí v útoku přijdou v momentě, kdy budou nejdůležitější, tedy ve vyřazovacích zápasech.

Tomáš Plekanec během tréninku v Soči
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Český tým v utkání proti Švýcarsku prohrál i proto, že se mu nedaří přesilové hry. Zatím na olympijských hrách proměnil jen jednu, dnes se neprosadil ani v jedné ze čtyř výhod. "Měli jsme jich dost, už by to chtělo nějakou využít. Ale možná potřebujeme víc střílet. Trenéři se na to podívají, my taky. A doufám, že to v rozhodujících zápasech zlepšíme," řekl Plekanec. 

Sám měl k vyrovnání nejblíže ve 46. minutě, kdy při signalizované početní výhodě nastřelil pouze brankovou konstrukci. Nechtěl si ale stěžovat jen na smůlu. "Neříkám, že chybí jen štěstí. Jsme sami před brankářem a prostě to neproměníme. Během půl vteřiny se musíte rozhodnout, kam vypálíte," uvedl Plekanec a souhlasil s tím, že reprezentaci chybí vyložený střelec. "Kdybychom nějakého měli, asi nějaké góly dá," pokrčil rameny. 

Kapitán národního týmu v zápase proti Švédsku
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Brankář Hiller - ozdoba Švýcarů, na které ztroskotal i Plekanec

Výkon brankáře Jonase Hillera, jinak působícího v zámořském Anaheimu, přitom nebyl proti Česku náhodný. Dvaatřicetiletý Švýcar nastoupil v Soči ke dvěma zápasům a po Lotyších vychytal i české reprezentanty. Aktuálně má na kontě 47 střel bez jediného inkasovaného gólu.

Přestože je patrné, že Švýcaři na Hillerovo umění hodně spoléhají, on sám roli spasitele odmítá. "Je to vyvážené. Je potřeba spoléhat na celý tým. A myslím, že defenzivně hrajeme skutečně dobře. Moc prostoru jsme jim nedali, neměli žádná přečíslení nebo něco podobného. Když k tomu přidáte pár důležitých zákroků, může postačit i ten jeden gól," řekl Hiller.

Výsledkem 1:0 skončila všechna tři utkání Švýcarů, kteří tímto skóre prohráli se svým přemožitelem z finále loňského MS Švédskem. "Dávat góly není naše silná stránka, ale je tu pár věcí, které nám vycházejí. Věřme, že se budeme zlepšovat v přesilovkách a dáme ještě nějaké góly. Každopádně si myslím, že jdeme dobrým směrem," řekl Hiller.

Po druhé porážce na olympiádě je jasné, že Češi nepostoupí přímo do čtvrtfinále, ale čeká je osmifinále. Jméno soupeře se dozví až v neděli. "Teď je hlavní odpočinout si. Potrénovat. Něco si k tomu řekneme. Uvidíme, kdo na nás vyjde, i když je to úplně jedno. Snad podáme konečně výkon celých 60 minut," uvedl Plekanec. 

Útočník Montrealu si ale pochvaloval, že on i jeho spoluhráči zatím v Soči makají naplno. "V každém zápase jsme měli špatné části, ale pořád jsme bojovali, nic jsme neodevzdali, nepřestali jsme hrát. Všichni makali na sto procent. Jen ty góly chyběly," dodal.

  • Další ohlasy na poslední vystoupení Čechů v základní skupině čtěte ZDE
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články