Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Gayové mezi sportovci hry v Soči bojkotovat nechtějí

Moskva - Ruský zákon zakazující homosexuální projevy na veřejnosti může dopadnout i na sportovce a fanoušky zimní olympiády v Soči. Tamní ministr sportu gayům vzkázal, ať si dají pozor. Americký olympijský výbor sportovce varuje a organizace gayů a leseb vyzývají k bojkotu her, které budou příští rok. Ruský zákon totiž umožňuje zatýkání homosexuálů - třeba za polibek na veřejnosti. Gayové mezi sportovci přesto hry bojkotovat nehodlají.

Johnny Weir
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Sayles

"Bojkot by poškodil kariéru sportovců. Někteří z nich se mohou OH účastnit jen jedinkrát za život," říká například americký krasobruslař Johnny Weir, který svou sexuální orientaci nijak netají. Podobně smýšlí i novozélandský rychlobruslař Blake Skjellerup, který je rovněž gay. "Být vidět je přece mnohem lepší než se vůbec neukázat. Olympijské hry jsou příležitostí pro změnu - třeba právě v Rusku," říká.

Olympijské hnutí prosazuje toleranci a má na webu vlastní kampaň proti homofobii. Český olympijský výbor ale žádnou speciální kampaň nechystá. "Pro český olympijský výbor je klíčová olympijská charta, která výslovně zakazuje jakékoli projevy xenofobie nebo sexuální diskriminace. Takže my jsme přesvědčeni, že se tím řídí i organizátoři her a v tomhle směru nemáme obavy," říká mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko sice ujistil, že nikdo nemůže reprezentantům "s netradiční sexuální orientací" zakázat do Soči přijet, současně ale všem sportovcům vzkázal, že musejí dodržovat zákony Ruska, jinak mohou nést následky. Týká se to všech účastníků olympijských her, kteří nesmějí veřejně podporovat homosexuály.

Zákon je pro cizince velmi přísný, protože Rus je potrestán pokutou, ale cizinec může skončit ve vězení anebo ho čeká vyhoštění. Pokuty přesahují v přepočtu půl milionu korun, za mříže může soud cizince poslat na 15 dnů. Zákon, který trestá fakticky jakékoli projevy "netradiční sexuální orientace" v blízkosti mladistvých a který v červnu podepsal prezident Vladimir Putin, rozvázal ruce ultrapravicovým nacionalistickým a církevním organizacím k útokům proti lesbám a gayům, kteří jsou vystaveni posměškům, urážkám a fyzickému napadání. Jeden z nich byl nedávno kvůli své orientaci dokonce zavražděn. Homosexualita je v Rusku vnímána velmi negativně, každý druhý Rus je přesvědčen, že by se měla trestat. Homosexuálové si stěžují, že je policie nechrání, naopak se snaží být na straně těch, kteří na ně útočí.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Hany Scharffové a Miroslava Karase

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) údajně obdržel od ruských úřadů oficiální slib, že se během zimních olympijských her v Soči nebude zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží uplatňovat. "Jako sportovní organizace se budeme snažit zajistit, aby z olympiády byla vyloučena jakákoli diskriminace sportovců, činovníků, diváků i novinářů," píše MOV.

Ruské sdružení homosexuálů se za hry v Soči postavilo a chce jich naopak využít k obhajobě svých členů. Hned v první den olympijských soutěží má projít městem průvod gayů a leseb, který má upozornit na silné homofobní nálady v Rusku. Podle šéfa ruské homosexuální komunity Nikolaje Alexejeva se akce uskuteční bez ohledu na mínění úřadů.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články