Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finále sprintu ovládli Finové a Norky, Češi dojeli devátí

Soči - Běžci na lyžích Aleš Razým a Martin Jakš skončili ve finále olympijského sprintu dvojic po Razýmově pádu na posledním devátém místě. Zlato slaví nečekaně Finové Iivo Niskanen a Sami Jauhojärvi. Stříbro získali domácí Rusové Maxim Vylegžanin a Nikita Krjukov, bronz mají Švédové Emil Jönsson a Teodor Peterson. Mezi ženami byly nejlepší Marit Björgenová s Ingvild Flugstad Östbergovou. Björgenová tak má páté olympijské zlato v kariéře. 

Olympijský sprint dvojic v běhu na lyžích
zdroj: ČTK/DPA autor: Kay Nietfeld

Stříbro vybojovaly Finky Aino-Kaisa Saarinenová s Kerttu Niskanenovou. Ve finiši o bronz Švédky Ida Ingemarsdotterová se Stinou Nilssonovou těsně zdolaly Němky.

Třiatřicetiletá Björgenová závod dvojic rozhodla hned na svém prvním úseku a přidala do sbírky další triumf po skiatlonu v Soči a třech zlatých z předchozí olympiády ve Vancouveru. Pro norskou výpravu běžců získaly s Östbergovou čtvrté zlato na těchto Hrách.

Björgenová se díky zisku páté zlaté olympijské medaile mezi lyžařkami posunula před Larisu Lazutinovou na druhé místo historického žebříčku. Vedoucí Rusku Ljubov Jegorovovou může norská hvězda překonat v sobotu v závodu na 30 km. "Je to neuvěřitelné. Nemyslela jsem si, že tady budeme bojovat o zlato, ale měly jsme perfektní lyže - servis odvedl skvělou práci," chválila Björganová členy norského týmu.

Norské vítězky týmového sprintu dvojic
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

Němci přišli o medaili po kolizy s Finy, protest po závodě jim byl zamítnut

Ve stejném závodě mužů poznamenala významným způsobem finálovou jízdu dramatická situace při sjezdu na stadion, při níž do Němce Tima Tscharnkeho najel Jauhojärvi. Tscharnkeho pád vyřadil ze hry o cenný kov a kolize zbrzdila i Krjukova a usnadnila Finům cestu za zlatem. Němci vzápětí podali protest, který však jury lyžařské federace FIS zamítla.

"Byl jsem před ním, takže myslím, že jsem neudělal nic špatného," uvedl Jauhojärvi, jenž spolu s Niskanenem získal pro Finsko první olympijské zlato v běhu na lyžích od Nagana 1998. Tscharnke litoval, že po pádu zůstal ležet na zemi, Švédové na čtvrtém místě totiž měli ztrátu. "Kdybych věděl, jaký máme náskok, tak bych si při vstávání pospíšil," řekl.

Naděje české dvojice zhatil Razýmův pád v polovině závodu. Na svém druhém úseku, celkově čtvrtém, jel na konci skupinky, jenže při sjezdu nezvládl zatáčku a Jakšovi předával s propastnou ztrátou 15 vteřin. Na vítězné Finy nakonec čeští lyžaři v cíli nabrali odstup tři čtvrtě minuty. "Je to smutný. Raději bych prohrál kvůli tomu, že na to nemám než spadnout. To už se pak člověku jede jinak," uvedl Razým. "Trať byla taková umydlená, nějak se mi smekla lyže a podrazil jsem si nohy. Je to takový trapný. Ale stává se to," dodal český běžec, jenž upadl bez cizího zavinění.

Bez medaile zůstali v závodu na 6x1,8 km švýcarští bratři Colognové nebo norští favorité Ola Vigen Hattestad s Petterem Northugem.

Běh na lyžích - sprint dvojic klasicky:

Muži: 1. Niskanen, Jauhojärvi (Fin.) 23:14,89, 2. Vylegžanin, Krjukov (Rus.) -0,97, 3. Jönsson, Peterson (Švéd.) -15,12, 4. Hattestad, Northug (Nor.) -18,66, 5. D. Cologna, G. Cologna (Švýc.) -21,01, 6. Hamilton, Bjornsen (USA) -35,06, 7. Dotzler, Tscharnke (Něm.) -42,13, 8. Čebotko, Poltoranin (Kaz.) -46,49, 9. Razým, Jakš (ČR) -46,94, ...Miranda, Gaillard (Fr.) nenastoupili do finále.

Ženy: 1. Östbergová, Björgenová (Nor.) 16:04,05, 2. Saarinenová, Niskanová (Fin.) -9,09, 3. Ingemarsdotterová, Nilssonová (Švéd.) -19,77, 4. Böhlerová, Herrmannová (Něm.) -20,92, 5. Jaskowiecová, Kowalczyková (Pol.) -31,49, 6. Docenková, Ivanovová (Rus.) -40,86, 7. Gruberová, Bonerová (Švýc.) -41,42, 8. Caldwellová, Randallová (USA) -44,03, 9. Smutná, Stadloberová (Rak.) -45,11, 10. Čebašeková, Višnarová (Slovin.) -53,93.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články