Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Finále shorttracku na 500 metrů ovlivnil pád. Vítězství slaví Číňanka Li Ťien-žou

Soči – Jak snadno se dá dostat ke zlatu, ukázalo finále shorttracku žen na 500 metrů. Novou olympijskou vítězkou se v něm stala Číňanka Li Ťien-žou, když po celý závod jela na špici sama. Ostatní soupeřky totiž v jeden moment upadly. Pro stříbro si s velkou ztrátou dojela Italka Arianna Fontanaová, bronz brala Pak Sung-hi z Koreje.

Li Ťien-žou
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

O vítězství Li Ťien-žou bylo rozhodnuto prakticky už v prvním kole finálového závodu, kdy její zbylé tři soupeřky bojující o co nejlepší pozici před ní skončily na ledě. "Je to zázrak. Vždycky jsem v sebe věřila a jela jsem jako na tréninku. Mám štěstí, že mám zlato," radovala se vítězka, jež startuje na svých prvních olympijských hrách.

Hromadnou nehodu způsobila Britka Elise Christieová, jež srazila Fontanaovou a rozhodila také Pak Sung-hi, která upadla jen krátce po nich. Korejka šla navíc k zemi ještě jednou, když se pokoušela co nejrychleji vrátit do závodu.

Cílem následně sice projela až jako čtvrtá, ale o medaili nepřišla, neboť Christieová byla za svůj podíl na hromadném pádu diskvalifikována. "Jsem hrozně smutná. Udělala jsem všechno, co se dalo. Snažila jsem se vyhrát, chtěla jsem se dostat dopředu, ale narazila do mě holka zvnějšku (Fontanaová)," řekla Britka, jež tak v konečném pořadí obsadila osmou pozici.

Sedmadvacetiletá Li Ťien-žou získala na nejkratší trati čtvrté olympijské zlato pro Čínu za sebou. Na nejvyšším stupni vystřídala krajanku Wang Meng, jenž kvůli zranění nemohla obhajovat zlato z Turína a Vancouveru.

Hlavní favoritkou na zlato přitom byla jiná Číňanka Fan Kche-sin, dvojnásobná mistryně světa, jež ale v semifinále upadla a musela se spokojit s celkově pátým místem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články