Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Federální derby tentokrát bez většího favorita: Česko jde na Slovensko

Soči – Systém vyřazovacích soubojů na olympijském hokejovém turnaji je neúprosný. Jeden z dvojice Česko – Slovensko skončí na vrcholné akci bez toho, aby vůbec zasáhl do vrcholu turnaje a boje o medaile. Oba týmy si cestu zkomplikovaly v základní skupině, fanouškům však díky tomu připravily pikantní derby s velkým nábojem. Ještě před pár lety by byla jasným favoritem česká reprezentace, Slováci pod vedením českého trenéra Vladimíra Vůjtka však v posledních letech prokázali, že se jim na bývalého federálního kolegu daří čím dál více. Utkání sledujte živě od 18:00 na programu ČT sport nebo na webu.

Česko - Slovensko
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Slovenským hokejistům se vstup do turnaje vůbec nepovedl a po debaklu od Američanů prohráli i s podceňovaným Slovinskem. Nedělní bezbranková remíza s Rusy však představila nejbližšího soupeře v mnohem lepším světle. Před čtyřmi lety ve Vancouveru byli Slováci na rozdíl od českého týmu v semifinále. A také poslední konfrontace na velkém turnaji skončila v jejich prospěch. Na MS v Helsinkách vyhráli v semifinále 3:1, ze současných kádrů bylo tehdy při tom deset Čechů, čtrnáct Slováků i oba trenéři Alois Hadamczik a Vladimír Vůjtek.

"Jenže každý zápas je jiný. A nyní je tu nový zápas a jiný turnaj," odmítl srovnání situace slovenský útočník Zdeno Chára. "Jde o velmi dobrý tým, musíme se připravit úplně na všechno. Bude to velký zápas," předpověděl. Větší váhu přikládá poslednímu povedenému vystoupení Slováků na turnaji proti domácí sborné. Po porážkách 1:7 s USA a 1:3 se Slovinci byla prohra 0:1 v nájezdech malým vítězstvím pro jejich sebevědomí. "Chtěli jsme hrát co nejlépe a to nám vyšlo. Teď se musíme připravit na další těžký zápas. Momentálně nemáme v sobě nějaké zvláštní emoce, ale psychická příprava bude důležitá," podotkl Chára.

Vladimír Vůjtek:

Vladimír Vůjtek"Dnes je taková technika, že máme zpracovaného každého soupeře, kterého potřebujeme. Máme to do detailu. To nejsme jenom my. To jsou i další týmy. Máme přečtené, jak zakládají útoky, jak brání. Jaké mají přesilovky, na koho hrají. To všechno se dá z videa vyčíst, všechny týmy to mají, zpracují si to. Podle toho se zvolí taktika."

Klidnit emoce se snaží i čeští hráči včetně útočníka Michaela Frolíka. "Nevím, jak ostatní kluci, ale já to beru jako každý jiný zápas. Samozřejmě je tam nějaká společná historie, ale budu se připravovat jako vždycky. Budeme se snažit je porazit. Vím, že z minulého mistrovství světa nejsou vzpomínky moc dobré, ale doufám, že teď to bude mít šťastnější konec pro nás. Myslím, že šanci máme velikou a motivaci taky obrovskou. Doufejme, že to zvládneme."

Češi budou hrát opět v bílých dresech

Češi do zápasu opět nastoupí ve stejné bílé variantě dresů, ve které odehráli předchozí zápasy. "Uvažovali jsme, že bychom hráli v takzvané vlajce. Do kabiny jsme si přinesli i bílý slovenský dres, abychom porovnali, jak to bude vypadat. Nakonec jsme se ale rozhodli, že budeme hrát v bílých dresech," řekl manažer hokejové reprezentace Jan Černý. Hlavním důvodem, proč se hráči rozhodli hrát v bílé variantě, je skutečnost, že tmavý český a světlý slovenský dres jsou si podobné.

Hadamczik bude stále postrádat nemocného útočníka Patrika Eliáše. Na pondělním tréninku se hráči hodně věnovali nácviku přesilovek, které jim zatím na turnaji nevycházejí. Využili jen jednu z dvanácti a trenér zkouší nové složení přesilovkových formací. Jestli nácvik přesilovek přinese kýžené výsledky, se ukáže v hale Šajba v 18:00 středoevropského času.

Současně se zápasem Česka a Slovenska budou o čtvrtfinále bojovat Švýcarsko s Lotyšskem. Vůbec jako první nastoupí do vyřazovacích bojů Slovinci s Rakouskem, pro oba týmy bude případný postup obrovským úspěchem. V odpoledním zápase chtějí splnit roli favoritů Rusové, které prověří Norsko.

Program osmifinále a čtvrtfinále:

Úterý 18. února - osmifinále:
09:00 Slovinsko - Rakousko (Bolšoj) - ČT2
13:30 Rusko - Norsko (Bolšoj) - ČT sport
18:00 Švýcarsko - Lotyšsko (Bolšoj)
18:00 ČR - Slovensko (Šajba) - ČT sport

Středa 19. února - čtvrtfinále:
09:00 Švédsko - vítěz Slovinsko/Rakousko (Bolšoj) - ČT sport
13:30 Finsko - vítěz Rusko/Norsko (Bolšoj) - ČT2
18:00 Kanada - vítěz Švýcarsko/Lotyšsko (Bolšoj)
18:00 USA - vítěz ČR/Slovensko (Šajba) - ČT sport

Pátek 21. února (Bolšoj) - semifinále:
13:00 semifinále 1 - ČT sport
18:00 semifinále 2 - ČT sport

Sobota 22. února (Bolšoj):
16:00 o 3. místo - ČT2

Neděle 23. února (Bolšoj):
13:00 finále - ČT sport

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články