Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fasel se brání kritice: Ženský hokej má na OH budoucnost

Soči – Ženský hokejový turnaj, který v Soči opět čelí kritice kvůli nízké konkurenceschopnosti týmů, zůstane podle předsedy mezinárodní hokejové federace IIHF Reného Fasela v programu olympijských her. Švýcarský funkcionář to řekl den poté, co komisionář NHL Gary Bettman vyjádřil obavy o budoucnost ženského hokeje pod pěti kruhy. "To se nikdy nestane, to vám mohu zaručit," prohlásil Fasel s tím, že se úroveň soutěže od jejích olympijských počátků postupně vyrovnává.

René Fasel
zdroj: AP autor: Sergei Fadejčev

Soutěži podle Fasela prospěla změna formátu a nasazení obou nejsilnějších týmů do jedné skupiny, v níž se Kanaďanky a Američanky vyhnuly utkáním s outsidery. Rozdíl ve výkonnosti zámořských týmů a zbytku světa je ale stále obrovský. Američanky v semifinále porazily Švédsko 6:1, přičemž soupeřky přestřílely poměrem 70:9.

Podle Fasela je problém, že v Evropě není možné uživit profesionální soutěž žen. Američanky a Kanaďanky mohou z univerzitních lig přejít do Kanadské hokejové ligy, v níž hraje pětice poloprofesionálních týmů. V obou zámořských velmocích hraje hokej zhruba 80 tisíc žen, zatímco ve Finsku jen čtyři tisíce a v ostatních zemích ještě méně.

Po olympijských hrách ve Vancouveru varoval předseda MOV Jacques Rogge, že pokud se úroveň nezlepší, může ženský hokej o místo na hrách přijít. Fasel uznává, že zbývá ještě spousta práce, ale podle něho je v Soči vidět posun. "Ve Vancouveru jsme začali zápasem 18:0 se Slovenskem," připomněl slovenský debakl s domácí Kanadou.

V Soči je zatím nejvyšší výhrou 9:0 z duelu USA a Švýcarska. "Doufám, že v Pchjongčchangu to bude ještě lepší, ale musíme na tom tvrdě pracovat," dodal Fasel. Počtvrté z pěti olympijských turnajů se o zlato utkají Kanaďanky a Američanky. Pouze v roce 2006 Američanky prohrály v semifinále se Švédskem a musely se spokojit s bronzem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články