Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Elita z NHL zatím tápe: Ovečkin má jediný gól, Crosby žádný

Soči - Zatím velmi skromné příspěvky místo očekávaných ofenzivních manévrů předvedly v Soči dvě z největších hvězd současnosti světového hokeje. Rus Alexandr Ovečkin, který je s 40 góly z 55 zápasů nejlepším střelcem sezony NHL, a nejproduktivnější hráč slavné soutěže Sidney Crosby, na jehož kontě je 78 bodů z 58 duelů, si zatím připsali dohromady jen gól a tři přihrávky.

Alexander Ovečkin
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: imo Jaakonaho

Ovečkin se trefil už po 77 vteřinách svého účinkování na turnaji do sítě Slovinska. Od té doby však osmadvacetiletý kapitán Washingtonu na další zásah do černého čeká marně. Již tři hodiny hry, osm minut a 43 sekund. "Není pochyb o tom, že bychom chtěli vidět, jak dáváme více gólů, poněvadž tady máme hráče té největší kvality," připustil kouč domácího výběru Zinetula Biljaletdinov.

Obávaný kanonýr si přitom nemůže ani náznakem stěžovat na to, že by dostával malý prostor na ledě. Ovečkin dosud odehrál 61 minut a 46 vteřin, byl tak na ledě nejvíce z hráčů, které má trenér do pole k dispozici. Paradoxně se ale nedostal na led ani při jediném z deseti nájezdů, jež Rusové za poslední dvě utkání absolvovali.

"To je trenérovo rozhodnutí. Nepůjdu za ním, abych hlásil 'dejte mě tam'. Pokud šanci dostanu, tak půjdu," ujistil Ovečkin.

Crosby na gól čeká

Dokonce bez gólového zápisu je šestadvacetiletý Crosby, střelec vítězné trefy před čtyřmi lety ve Vancouveru. Kouč Kanady Mike Babcock navíc míchá se sestavou a hledá pro Crosbyho optimální složení útočné formace.

"Vždy chcete velet ofenzivě, vytvářet šance a samozřejmě také napínat síť," prohlásil Crosby. Pro Babcocka zůstává ale i tak nepostradatelným hráčem. "Každý posuzuje Sida podle bodů. Já ho hodnotím podle toho, zda vyhráváme, nebo ne," uvedl Babcock. Crosby se snaží především zůstat klidný a trpělivý. "Není to zase tak špatné," domnívá se kapitán Pittsburghu.

Sidney Crosby
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Timo Jaakonaho

Se změnami v sestavě prý potíže nemá. "Nemyslím, že by to mělo nějaký zásadní vliv na to, jak hrajete a co na ledě děláte. Ve vaší mysli naskakuje více či méně především zápasový plán než to, s kým zrovna hrajete," uvedl Crosby.

Stejně jako celý hokejový svět měl i on slova obdivu pro amerického útočníka T. J. Oshieho, jenž proměnil čtyři z šesti samostatných nájezdů a zařídil tak výhru nad domácími Rusy.

"To bylo neuvěřitelné. Naprosto neuvěřitelné. Už ty dva byly tehdy až dost," připomněl Crosby souboj se Švýcary před čtyřmi lety ve Vancouveru, kde v základní skupině při rozstřelu nejprve nedal, ale pak rozhodl o výhře 3:2. "Je fajn, že můžete dostat druhou šanci, ale dokázat to, co dokázal on... A to ještě vypadaly hodně nadějně i ty pokusy, které nedal," ocenil Crosby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články