Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Dvě třetiny Američanů těsně před Soči pohlížely na Rusko negativně

Washington - Sympatie Američanů vůči Rusku a Vladimiru Putinovi byly na začátku olympiády na nejnižší úrovni od doby, co je sleduje renomovaný Gallup Institute. Bezmála dvě třetiny obyvatel USA pohlíží na Rusko a Putina nepříznivě. 

Vladimir Putin a Barack Obama
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Gallupův ústav vztah Američanů k Rusku a jeho vládcům sleduje již dvacet let a od roku 2012, kdy byl Vladimir Putin znovu zvolen do úřadu prezidenta, se neustále zhoršuje. Loni na podzim obyvatelé USA poprvé za čtrnáct let nepovažovali Rusy za spojence, nýbrž nepřátele.

V minulém roce přitom názor Američanů na Rusko poškodila kauza Edwarda Snowdena, počítačového technika, který publikoval kompromitující tajné dokumenty a před stíháním utekl do Moskvy.

Mínění obyvatel USA ovlivnil i postoj k syrské krizi či ruský zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Ten podle různých zpráv vede k netečnosti ruských úřadů vůči násilí spáchanému na homosexuálech, zatímco v USA ve stejné době je postoj k homosexualitě výrazně vstřícnější.

V uplynulých dvaceti letech Američané přitom na Rusko pohlíželi spíš vstřícně. Pokud se ale rusko-americké vztahy komplikují, názory lidí v USA se rychle mění, vysvětlují výsledek průzkumu experti. Podle Gallupova institutu se zhoršuje i vztah samotných Rusů ke svému prezidentovi.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Gallup Institute [gallup.com]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články