Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Důvody porážky? Zbytečný respekt, pasivita, ustrašenost – tvrdí tým

Soči – Zbytečný respekt k soupeři a ustrašený začátek, tak hodnotí úvodní olympijskou prohru českých hokejistů se Švédskem největší hvězda týmu Jaromír Jágr. A zkušenému útočníkovi dávají sebekriticky za pravdu i ostatní včetně trenéra Aloise Hadamczika. Podle něho ale není nutné výsledek 2:4 nějak dramatizovat. Hráči prý musí v dalších zápasech navázat na agresivní styl a aktivní bruslení z druhé poloviny utkání.

Jaromír Jágr v zápase proti Švédům
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Humphrey

Hlavní trenér se nebál úvod zápasu označit za katastrofální. "Do hry jsme se dostali až za stavu 0:4. Začali jsme se srážet, hrát agresivně. Ve druhé polovině zápasu mužstvo ukázalo svůj charakter, za což jsem rád," řekl Hadamczik po zápase. Z porážky rozhodně nevinil gólmana Jakuba Kováře, který do 21. minuty třikrát inkasoval. "Díky brankářům jsme určitě neprohráli," podotkl.

V čem tedy čeští hokejisté na Seveřany nestačili? Rychlost, tvrdé, důrazné dohrávání soubojů bez faulu, aktivita útočníka před brankou… Dá se toho v první polovině zápasu najít mnoho, přesto se Hadamczik snaží dívat spíše dopředu. Podle něj bylo patrné, že hlavně po druhém gólu mužstvo získalo sebevědomí a hrálo odvážněji, z čehož může těžit dál. Že by se dnešní duel na týmu podepsal, se nebojí. "Máme v týmu zkušené hráče, kteří už něco zažili," řekl.

To zcela jistě platí i o útočníkovi první formace Jágrovi. Ten přiznal, že české hokejisty možná trochu zaskočilo široké hřiště. "Nevěděli jsme, co od toho čekat. Já osobně jsem to poznal hned po třetím střídání, co mi začal brnět nohy a začal jsem se třást. Pak to odešlo. Ale nevíš, jestli to vydržíš celý zápas," popsal pocity. Švédové podle něj přehráli Česko díky jednoduchosti a přesilovkám. Vycházela jim taktika nahazovat puky, střílet od modré. "Šlo jim to, byli sebevědomí. A když uděláš chybu v ofenzivním pásmu, nic se nestane," prohlásil Jágr. Švédové hráli podle něj hodně po mantinelech a bruslili. "A my na to nestačili reagovat a nechávali jsme se vylučovat," dodal hvězdný útočník. 

Obránce Lukáš Krajíček zmínil, že otáčet nepříznivé skóre právě proti Švédům není jeho oblíbený úkol. "Začali jsme hrát líp až od půlky zápasu, bohužel to nestačilo. Odrazilo se jim to tam dneska víckrát, my jsme dali jen dva góly," řekl.

Utkání ČR - Švédsko
zdroj: ČTK

O přílišné pasivitě v začátku zápasu mluvil také Patrik Eliáš. O větší počet gólů si podle něj Češi koledovali nedůsledností. "Dávali jsme jim zbytečně moc prostoru při rozjetí a na přesilovkách. Pak jsme začali být trošku agresivnější, dohrávali jsme Švédy do těla, začali jsme být více na puku a více bruslit. Dokázali jsme si, že když budeme hrát naši hru a budeme agresivní, tak můžeme hrát s kýmkoliv," dodal Eliáš.

Alois Hadamczik, trenér ČR: "Do hry jsme se dostali až za stavu 4:0. Až poté jsme začali hrát, byli aktivní, sráželi se. Ve druhé polovině zápasu mužstvo ukázalo svůj charakter, za což jsem rád. Nebojím se, že se špatný úvod na mužstvu podepíše, máme v týmu zkušené hráče, kteří už něco zažili. Rozhodovat bude čtvrtfinále. Proč jsme začali špatně? Těžko říct. Švédům to tam spadlo, byl to katastrofální úvod."

Porážka zřejmě nejvíce mrzela gólmana Jakuba Kováře, který po třech gólech opustil branku a nechal se vystřídat. "První gól jsem neviděl, doufal jsem, že to půjde na lapačkovou stranu, ale netrefilo mě to. To samé ten třetí. Druhý gól mě mrzí, ten jsem si měl pohlídat. Já jsem mužstvu moc nepomohl, kdybych ten druhý gól zastavil, tak to mohlo vypadat úplně jinak," tvrdil smutně český brankář. 

Jeho kolegové se ale shodují – výkon gólmana dnešní zápas Čechům v žádném případě neprohrál. "Tři rychlé góly, to nebyla jeho chyba," hájil Kováře Jágr. "Góly dostal tým. Kovář je pořád vynikající gólman, na tom nic ty góly nemění," ujistil Jágr. "Díky brankářům jsme určitě neprohráli," podotkl Hadamczik.

O samotném průběhu zápasu čtěte ZDE (//zoh/ceska-vyprava/262251-cesti-hokejiste-zacali-prohrou-utkani-se-svedy-rozhodla-prvni-pulka/)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články