Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Druhý závod sdruženářů vyhrál Graabak, Dvořák jedenáctý

Soči - Závod v severské kombinaci se skokem na velkém můstku ovládl Nor Jörgen Graabak. Na jedenáctém místě doběhl Miroslav Dvořák, na vítěze ztratil 32 vteřin. Nejlepší z českých závodníků po skoku Tomáš Portyk neudržel desáté místo a skončil 25. O čtyři příčky za ním dojel Tomáš Slavík, 32. pak Pavel Churavý. Stříbro získal další Nor Magnus Moan a bronz Němec Fabian Riessle.

Jörgen Graabak
zdroj: ČTK/DAP

Dvořákovi po skokanské části, ve které předvedl výkon 125 m, patřila 22. příčka a na desetikilometrovou trať vyběhl se ztrátou minuty a 39 na prvního Erika Frenzela. Zatímco německý šampion ze středního můstku, jehož před startem trápila viróza, vedení neudržel a nakonec byl až desátý, český reprezentant si v konečném pořadí polepšil o jedenáct míst.

"Samozřejmě s jedenáctým místem spokojenost. Po tom, co jsem tady předváděl, hlavně na můstku jsem se trápil. Na tom malém to byla hrůza, na tom velkém to už šlo lépe. Ale pořád to nebyly skoky, které umím dělat. Teď jsem z toho vytěžil maximum," uvedl Dvořák.

Nadějnou pozici naopak podle očekávání neudržel Portyk. Po skoku dlouhém 128,5 m vybíhal sedmnáctiletý sdruženář na trať jako desátý, do cíle dorazil s mankem přes minutu a půl na Graabaka. Pohoršili si i Slavík s Churavým, kterým po úvodní části patřila 26., respektive 24. příčka. "Chtěl jsem daleko víc, chtěl jsem být do šestnáctého místa, a to se mi nepovedlo. Dneska to bylo trápení, nebyl to můj den," řekl zklamaný Churavý.

Graabak si v Soči v dramatickém finiši vedoucí skupinky, který pádem těsně před cílem odnesl Němec Johannes Rydzek, připsal největší úspěch v kariéře. Dvaadvacetiletý Nor byl ve světovém poháru dosud nejlépe druhý, vítězství zaznamenal jen v závodech družstev.

"Myslím, že je docela jasné, jak se asi cítím," uvedl Graabak, jenž vybojoval pro Norsko první olympijské zlato v severské kombinaci od Nagana 1998. Pro úvodní závod na středním můstku v Soči se přitom vůbec nevešel do nominace. "Je to surreálný pocit. Myslím, že budu potřebovat nějaký čas, abych si tenhle okamžik vychutnal. Chtěl jsem jen dobře jet a udržet se s těmi nejlepšími," popsal svou taktiku.

Zlomeninu levého lokte utrpěl ve skokanské části po těžkém pádu japonský sdruženář Tajhej Kató. Zpočátku se zdálo, že bez problémů odjede, ale pak mu zahranila a vypnula levá lyže. V marné snaze udržet rovnováhu se mu tělo přetočilo, Kató upadl a opustil areál na nosítkách.

Výsledky severské kombinace na ZOH v Soči

Velký můstek - po skoku: 1. Frenzel (Něm.) 129,0 b. (139,5 m), 2. Klemetsen (Nor.) 127,0 (137,5)/ odstup pro běh -8, 3. Gruber (Rak.) 123,4 (136,5)/-22, ...10. Portyk 114,4 (128,5)/-58, 22. Dvořák 104,2 (125)/-1:39, 24. Churavý 103,6 (123)/-1:42, 26. Slavík (všichni ČR) 101,0 (120,5)/-1:52.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články