Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Domácí úkol ruských školáků? Sledovat olympiádu

Soči/Moskva – Probíhající zimní olympiáda nepředstavuje potěšení pouze pro sportovní fanoušky, ale i pro ruské školáky a zejména ty z černomořského Soči. Díky hrám nemusí tři týdny do školy, a vrcholná světová klání si tak mohou naplno užívat z fanouškovských tribun.

Ruští školáci
zdroj: ČTK/AP autor: Tsuyoshi Matsumoto

V třistatisícovém Soči žije 54 tisíc školáků. Díky dvaadvacáté zimní olympiádě, kterou město hostí až do 23. února, získali všichni na tři týdny volno. Třetina z nich ale pomáhá pořadatelům jako dobrovolníci.

Úleva od studijních povinností se ovšem týká i jejich vrstevníků v ostatních částech Ruské federace. Před třemi dny parlament vyzval učitele základních škol, aby žákům dávali méně domácích úkolů, a umožnili jim tak dění v Soči sledovat. Iniciativa tehdy vzešla od prokremelské strany Jednotné Rusko, jejíž poslanci nebyli se sledováním zimní olympiády spokojeni.

Olympiáda jako nový "povinný předmět"

Nyní jim pedagogové vychází vstříc; už včera některé školy v Moskvě zrušily odpolední vyučování a žákům předepsaly alternativní "povinný předmět" – sledování olympiády. "To, že se olympiáda koná v Rusku, je vynikající příležitost, jak naučit naše děti zdravému životnímu stylu," prohlásil poslanec za Jednotné Rusko Anatoly Vibornij.

Co se líbí politikům, ovšem nevyhovuje některým rodičům – starosti mají s hlídáním a pochybují i nad tím, jestli je skutečně důležitější sledovat olympiádu než získávat vědomosti. Otevřenou otázkou pak zůstává, nakolik sledování televize probouzí sportovního ducha.

Že se zimní hry v Soči proměnily v ruský národní zájem, přitom nepotvrzuje jen rozhodnutí ruských škol, ale také krok ministra obrany. Ten dokonce omezil výcvik ruských vojáků a nařídil jim pohov – před televizními obrazovkami. "Naši vojáci teď dostali šanci víc olympiádu sledovat," uvádí mluvčí Státní dumy Sergej Naryškin.

Důvod je prostý. "Pro Rusy jde o událost desetiletí, na kterou čekaly generace, a nezkazila to ani nerozvinutá vločka nad stadionem, která se měla proměnit v pátý olympijský kruh," vysvětluje zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články