Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dählie je pořád ten největší, řekl po vyrovnání rekordu krajana Björndalen

Soči – Někteří o něm pochybovali a doporučovali, aby již odešel do důchodu. Biatlonová legenda Ole Einar Björndalen ale opět ukázal, proč se mu přezdívá "Kanibal". Ve svých čtyřiceti letech vyhrál sprint na 10 kilometrů a stal se nejstarším vítězem individuální disciplíny v historii zimních olympiád. Zároveň dvanáctým cenným kovem vyrovnal nejúspěšnějšího zimního olympionika všech dob, krajana a bývalého běžce na lyžích Björna Dählieho.

Ole Einar Björndalen
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kirsty Wigglesworth

"Dotáhl jsem se na Björna Dählieho, ale on je pořád ten největší," řekl Björndalen, který získal sedmé olympijské zlato. Zároveň se fenomenální biatlonista stal teprve čtvrtým zimním olympionikem, jenž dosáhl na nejcennější kov na čtyřech různých hrách.

Dählie nepochybuje o tom, že jej Björndalen v dalším průběhu závodů v Soči předstihne. "Ostatní biatlonisté si asi nemysleli, že někdo starší 40 let bude schopen něčeho takového. To, co dnes předvedl, je prostě fantastické. Hluboce to na mě zapůsobilo. Určitě vymaže můj rekord, přeju mu to," řekl šestačtyřicetiletý Dählie.

Björndalen bude mít jedinečnou šanci hned v pondělním stíhacím závodě, do něhož odstartuje z prvního místa. O dalších medailích prý ale nepřemýšlí. "Já jsem spokojený už teď, jedna je v téhle konkurenci dost," smál se Björndalen.

Norský biatlonový fenomén připustil, že pro něj nejnovější zlato hodně znamená. Zvlášť proto, že se mu v poslední době už tolik nevedlo jako dřív. "Nevím, jestli je to jedno z mých nejlepších vítězství v kariéře, ale určitě jedno z nejdůležitějších. Prožil jsem si složitější období, výsledky nebyly nejlepší, ale ani na chvíli mě neopustila touha dál pokračovat. Motivace nikdy nebyla problémem," uvedl Björndalen.

Způsob, jakým si dojel pro zlato, ohromil celý biatlonový svět. "Upřímně, nikdy by mě nenapadlo, že Ole s jednou chybou na střelnici může vyhrát sprint," řekl bývalý německý biatlonista a trojnásobný zlatý medailista z her v Turíně z roku 2006 Michael Greis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články