Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Curleři budou bojovat o olympiádu, šanci mají hlavně muži

Praha - Poprvé v historii chtějí obě české reprezentace v curlingu postoupit na olympiádu. Muže povede do bojů o dvě postupová místa v dodatečné kvalifikaci v německém Füssenu zkušený skip Jiří Snítil a ženy Anna Kubešková. Curling je olympijským sportem od roku 1998, český tým na hrách ještě nikdy nestartoval a ani neměl tak blízko k případnému postupu. Do Soči už se na základě výsledků na MS kvalifikovalo v soutěži mužů i žen po sedmi družstvech, které v obou kategoriích doplňuje Rusko jako pořadatel.

"Všichni očekávají relativně snadný postup mužů na olympiádu, ale nemyslím, že to bude tak lehké, jelikož se jedná o úplně nový typ kvalifikace, od které pořádně nikdo neví, co čekat," řekl kouč české reprezentace Kanaďan Daniel Rafael o ambicích mužů, kteří loni na mistrovství Evropy vybojovali historický bronz, ale letos obsadili na ME 6. místo. "Budou se muset zlepšit a vrátit se do staré formy. Pak pevně věřím, že skončí mezi prvními dvěma a na olympiádu postoupí," dodal Rafael.

Muže čeká Německo, Finsko, Francie, Japonsko, Korea, Nový Zéland a USA, ženy Čína, Německo, Itálie, Japonsko, Lotyšsko a Norsko. Nejdříve se utkají každý z každým a tři projdou do play-off. Vítěz základní části se střetne s druhým o první místo na olympiádě a poražený vyzve třetího o druhé místo v Soči.

Mužská část kvalifikace: USA, Nový Zéland, ČESKO, Francie, Japonsko, Německo, Finsko, Korea.

Ženská část kvalifikace: Německo, Japonsko, Čína, Itálie, Lotyšsko, ČESKO, Norsko

"Prvním cílem je dostat se do trojky a k tomu je potřeba vyhrát pět zápasů, aby to vyšlo," uvažoval Snítil. "Bude potřeba každý zápas brát jako zápas play-off, protože tady může každý zápas rozhodovat. Bude to hodně vyrovnané a bude záležet na zkušenostech. My je máme a doufám, že se to tam ukáže," věřil.

Je nám líto, video expirovalo.
Před olympijskou kvalifikací v curlingu

V ženské soutěži se očekává, že největšími favoritkami budou Číňanky a Japonky. "Češky budou muset nejprve najít klíč k tomu, aby předváděly vyrovnanější výkony a hrály pravidelně tak jako ve svých lepších zápasech na Evropě. Tak můžou bojovat o třetí místo v play-off a v tam se pak může stát cokoliv," řekl Rafael.

Kvalifikované země na ZOH v Soči:

Muži: Kanada, Švédsko, Británie, Norsko, Dánsko, Čína, Švýcarsko a Rusko.

Ženy: Švédsko, Švýcarsko, Británie, Kanada, USA, Dánsko, Korea a Rusko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články