Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čtvrté zlato. Hokejový turnaj žen opanovaly opět Kanaďanky

Soči - Hokejistky Kanady prodloužily svoji nadvládu na olympijských hrách. Čtvrté zlato za sebou dobyly po fantastickém obratu ve finálovém duelu proti tradičním sokyním z USA a výhře 3:2 v prodloužení. Američanky přitom byly velmi blízko svému druhému triumfu v historii po Naganu 1998, neboť ještě na začátku 57. minuty vedly 2:0. Hrdinkou se ale stala Marie-Philip Poulinová, která 55 vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnala a v čase 68:10 zápas i rozhodla.

Utkání hokejistek Kanady a USA
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Slocum

Úřadující mistryně světa Američanky měly Kanaďankám co vracet. Už v základní skupině vyhrála Kanada 3:2 díky třem trefám v průběhu třetí části. Dlouho to vypadalo, že se týmu USA odveta povede. Přes deset a půl tisíce diváků vidělo první gól z hole Dugganové až ve 32. minutě, zkraje třetí části pak zvýšila v přesilovce Carpenterová.

Američanky směřovaly ke zlatu a měly ho na dosah, jenže přišel strhující kanadský závěr. Tři a půl minuty před vypršením základní hrací doby snížila Jennerová a Američanky očividně znervózněly. Kanadská střídačka sáhla k power play, při níž přečkala infarktovou chvilku v podobě tyče, kterou přes celé hřiště nastřelila svým vyhozením Dugganová.

Jenže pak se před gólmanku Vetterovou dostala Poulinová a s přehledem vyrovnala na 2:2. V prodloužení byla k vidění řada šancí na obou stranách, Američanky měly v 67. minutě k dispozici přesilovku, o niž však přišly vlastním faulem už po šesti sekundách. Chvilku poté uháněla Wickenheiserová sama na Vetterovou, byla faulována, ale místo trestného střílení musela další Američanka na trestnou lavici a Poulinová s přehledem zavěsila. 

Kanada - USA 3:2 v prodl. (0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 57. Jennerová (Mikkelsonová, Larocqueová), 60. Poulinová (Johnstonová, Irwinová), 69. Poulinová (Fortinová) - 32. Dugganová (J. Lamoureuxová), 43. Carpenterová (Knightová, Stacková). Rozhodčí: Tottmanová (Brit.) - Novotná, Svobodová (obě ČR). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. Diváci: 10 639.

Kanada: Szabadosová - Larocqueová, Mikkelsonová, Rougeauová, Fortinová, Wardová, Watchornová - Johnstonová, Poulinová, Heffordová - Ouelletteová, Irwinová, Jennerová - Agostaová, Wickenheiserová, Spoonerová - Wakefieldová, Daoustová, Appsová. Trenér: Kevin Dineen.

USA: Vetterová - Bozeková, Schleperová, Marvinová, Bellamyová, Steckleinová, Picardová, Pucciová - Knightová, Stacková, Carpenterová - Coyneová, Deckerová, Kesselová - M. Lamoureuxová, J. Lamoureuxová, Dugganová - Chuová, Fryová. Trenérka: Katey Stoneová.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy