Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

"Čtverákový fantom" Hanju udivuje a straší ostatní favority

Soči – Olympijské zlato ještě žádný japonský krasobruslař nezískal. Před čtyřmi lety Daisuke Takahaši vybojoval bronz. Už pozítří může být všechno jinak. Devatenáctiletý Japonec Juzuru Hanju na trénincích skáče čtverné toeloopy i salchowy jak na běžícím pásu. Všichni, kteří tréninky krasobruslařů v dějišti olympiády sledují, mají pro mladého Japonce jen slova obdivu. Třást se musí také největší favorit Patrick Chan, který vyhrál v tomto olympijském cyklu všechny tři světové šampionáty.

"Jeho skoky mají neuvěřitelnou výbušnost," složil Hanjuovi poklonu trojnásobný mistr světa Elvis Stojko. Japonský krasobruslař porazil Chana v prosincovém finále Grand Prix a na ledě v Soči zaujal jednoznačnou výhrou v krátkém programu pro soutěž družstev. Zatímco v minulých sezonách ještě na vyzrálejšího Kanaďana ztrácel v programových komponentech, nyní se i v druhé sadě známce propast mezi nimi zmenšila.

"Dostáváme se čím dál blíž. Býval tam bod a půl rozdíl v každém komponentu, teď jsme Patrickovi mnohem blíž," řekl kouč Brian Orser, který vedle Hanjua trénuje i evropského šampiona Javiera Fernándeze ze Španělska, dalšího kandidáta na olympijskou medaili.

Žádná nervozita mladíkem necloumá

Sám Hanju den před startem mužské soutěže působil v kontaktu s japonskými novináři po tréninku uvolněným dojmem, uvedl server. "O hodnotě medaile vůbec nepřemýšlím. Prostě se na každý trénink plně koncentruji a dělám všechno, co je v mých silách. Nervózní se necítím," řekl serveru icenetwork.com japonský šampion, který na mistrovství světa získal zatím jen bronz v roce 2012.

Po trénincích v dějišti olympiády si pochvaloval, že se mu skáče ještě lépe než při vítězném finále Grand Prix. Ani v Soči přitom neubírá na intenzitě tréninků. "Myslím, že se mohu ještě zlepšovat. Chci, abych byl na vrcholu během volné jízdy," díval se Hanju směrem k pátečnímu vyvrcholení soutěže.

Může se těšit, že se stejně jako v soutěži družstev utká s olympijským vítězem z Turína Pljuščenkem. "Strašně dlouho jsem ho obdivoval, je to můj idol. Jsem tak rád, že s ním mohu závodit na stejném ledě," svěřil se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články