Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Čínští a švédští curleři drží vedení, suverénní Kanaďanky už postoupily

Soči – Svá šestá vítězství si v tabulce připsali čínští a švédští curleři, a nadále se tak dělí o první místo pořadí. Třetí pozice je taktéž dělená – Britové nedokázali v utkání s Kanadou odrazit útoky soupeřů, a nyní se tak obě země nachází na třetí příčce s bilancí pěti výher a dvou porážek. Mezi ženami svou suverenitu potvrdily Kanaďanky - vyhrály svůj už sedmý zápas a postoupily jako první do semifinále. Zamotanější je situace za nimi, kde figuruje druhé Švédsko a poté tři reprezentace na děleném třetím místě - čínská, britská a švýcarská.

Kanadské curlerky
zdroj: ČTK/AP autor: Robert F. Bukaty

Relativně jednoduchou práci měli v utkání s domácím Ruskem Číňané, kteří se v šestém endu dostali do vedení už 7:3 a po zbytek duelu už vše mohli jen kontrolovat. Rusové sice poté skóre korigovali až na konečných 9:6, se svou už víceméně svízelnou situací v pořadí nic neudělali a zůstávají sedmí. Číňané jsou na tom opačně - vedou tabulku a jejich kanadský trenér Marcel Rocque mohl prohlásit: "Jsme velmi šťastní s tím, že muži i ženy mají stále šanci na play-off. To je ve skutečnosti náš cíl od samého začátku."

Složitější to mělo druhé mužstvo na čele tabulky Švédsko, které čelilo Němcům – v pořadí sice poslednímu, avšak jak se ukázalo, stále schopnému zaskočit soupeře. Utkání bylo vyrovnané do pátého endu, v němž se německý curler Felix Schulze pokusil o technicky složitý manévr. Kámen však jen "ťukl" do prvního v dráze a odrazil se mimo. Švédům to usnadnilo situaci, uzmuli dva body a zbytek zápasů už kontrolovali až do samého konce k vítězství 8:4. "Šest vítězství a jedna prohra je skutečně dobrá bilance. Pro nás to je velmi solidní," řekl po utkání švédský skip Niklas Edin.

Zápas, který byl vyrovnaný až do posledního endu, proběhl mezi Brity a Kanaďany. Po pátém endu znělo skóre 4:4 poté, co Brit David Murdoch dvěma body vymazal předchozí vedení soupeře. Rozhodovalo se nakonec až v endu desátém: Murdoch minul druhý z kamenů, načež Kanaďané stačili uzmout ještě jeden bod a vyhrát 7:5. Jejich skip Brad Jacobs neskrýval po duelu spokojenost. "Úleva, úplná a totální úleva. Je to hra, kde rozhodují milimetry, a dnes to byl náš nejnervóznější zápas tohoto týdne."

Švýcarský skip Sven Michel
zdroj: ČTK/AP autor: Robert F. Bukaty

Naopak utkání Švýcarů s Dány takřka definitivně rozhodl již první end. Skip prvního mužstva zahrál efektivně tak, že bral čtyři body a poslal Švýcary do jasného vedení. Po dalších třech bodech v následujících endech poté už nalomení Dánové de facto rezignovali a nakonec podlehli 3:9. Pro Švýcary však ani vítězství příliš neřeší – jsou na děleném sedmém místě společně s Rusy i Dány a po vyšších příčkách mohou jen pošilhávat. "Stále nejsem spokojen s našimi výkony na Hrách. Dnes jsme ale sehráli dobrý zápas," hodnotil švýcarský skip Sven Michel.

Výsledky curlingu mužů: Švédsko - Německo 8:4, Švýcarsko - Dánsko 9:3, Kanada - Británie 7:5, Čína - Rusko 9:6.

Průběžné pořadí: 1. Švédsko a Čína 7 zápasů/6 vítězství, 3. Kanada a Británie 7/5, 5. Norsko 6/3, 6. USA 6/2, 7. Dánsko, Rusko a Švýcarsko 7/2, 10. Německo 7/1.

Ženy měly na programu hned 7 utkání, ve dvou z nich figurovaly Kanaďanky: a opět, stejně jako ve všech minulých zápasech, nenašly konkurenci. S Japonskem však měly zpočátku problémy, a dokonce zaostávaly 4:5. Poté však chybovala Ayumi Ogasawaraová v osmém endu a Kanaďanky jejího zaváhaní využily. Vítězství 8:6 jim zaručovalo, že v případě ještě jedné výhry budou už definitivně kvalifikovány pro semifinále.

A ta přišla v utkání s Ruskami. I tam kanadské favoritky zpočátku zaostávaly, avšak díky třem bodům ve třetím a dvěma v pátém endu zvrátily stav. Konečné skóre 5:3 znamená pro Kanadu sedmou výhru ve stejném počtu utkání a jistý postup mezi nejlepší čtyři, Rusky jsou šesté a ztrácí na poslední postupové místo - momentálně mají tři výhry a čtyři porážky. 

Podstatné je dění na sdíleném třetím místě pořadí, na němž figurují tři reprezentace - čínská, britská a švýcarská. Britky dnes absolvovaly dvě utkání a začaly dobře, výhrou 10:8 nad Koreou. Ovšem cesta, která k vítězství vedla, nebyla zrovna z těch nejpřímočařejších - rozhodoval totiž až desátý end a perfektní práce Eve Muirheadové. "Mohly jsme to po devátém endu zabalit a svěsit hlavy, ale to jsme neudělaly - vrátily jsme se do hry a utkání zvrátily," řekla Muirheadová po utkání.

V druhém zápase už tak úspěšné britské curlerky nebyly a podlehly konkurujícím Švýcarkám 6:8, přičemž i zde musely dotahovat - v devátém endu stáhly stav na rozdíl jediného bodu, ovšem švýcarské hráčky si situaci pohlídaly. Díky výhře se dostaly na úroveň Britek a rovněž Číňanek - sdílené třetí místo má hodnotu čtyř výher a tří porážek.

Konečně Číňanky, které začaly den výtečně - výhrou nad Švédkami 7:6, o níž rozhodly v samém závěru. Mohly tak vstupovat pozitivně i do druhého utkání, kde jim čelily na turnaji zatím bídné Dánky. Ty však překvapily de facto zřejmě všechny diváky a vyhrály 9:6 poté, co v devátém endu získaly rozhodující tři body. Lena Nielsenová, která se o ně přímo zasloužila, neskrývala nadšení. "Cítím úlevu, sehrály jsme velmi dobrý zápas. Hodně jsme na ně tlačily a získání tří bodů v devátém endu vše rozhodlo," podotkla.

Výsledky curlingu žen: Kanada - Japonsko 8:6, Čína - Švédsko 7:6, Británie - Korea 10:8, Švédsko - USA 7:6, Kanada - Rusko 5:3, Švýcarsko - Velká Británie 8:6, Dánsko - Čína 9:6.

Průběžné pořadí: 1. Kanada 7 zápasů/7 vítězství, 2. Švédsko 7/5, 3. Čína, Británie a Švýcarsko 7/4, 6. Rusko 7/3, 7. Japonsko a Korea 6/2, 9. Dánsko 7/2, 10. USA 7/1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články