Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Čeští hokejisté začali prohrou, utkání se Švédy rozhodla první půlka

Soči – Probuzení přišlo pozdě. Čeští hokejisté na úvod olympijského turnaje nestačili na Švédsko, kterému podlehli 2:4. O výsledku rozhodla zejména první polovina utkání, po které Švédi vedli již o čtyři branky. Za Čechy dokázali pouze snížit Marek Židlický a Jaromír Jágr.

David Krejčí v zápase se Švédskem
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Humphrey

Čeští hokejisté přitom do utkání mohli vstoupit tím nejlepším možným způsobem. Už po padesáti sekundách postupoval Jágr společně s Plekancem pouze na bránícího Kronwalla, ale ten v poslední chvíli dobře zasáhl. Iniciativu pak převzali Švédové a přitlačili Čechy ve vlastním pásmu. Svěřenci Aloise Hadamczika nestačili výborně kombinujícímu soupeři a nedokázali podržet puk delší čas na vlastních hokejkách.

I přesto se však v sedmé minutě dostali do obrovské šance Češi. Palát z levé strany našel před branku úplně volného Rozsívala, ale ten nedokázal překonat Lundqvista. V jedenácté minutě tak udeřilo na druhé straně. Švédové si v signalizované početní výhodě vytvořili obrovský tlak, na modré se dostal k puku Karlsson a ranou k tyči propálil do té doby dobře chytajícího Kováře.

Čechy inkasovaná branka neprobrala. Spíš naopak, a ve čtrnácté minutě to bylo o dva góly. Berglund se šikovně protáhl kolem Krajíčka a tvrdou ranou na bližší tyč prostřelil Kováře. Zmar českého týmu v úvodním dějství dobře ilustrovala i následná přesilovka, v níž si nedokázali vytvořit jedinou šanci.

Švédská jízda pokračovala i na začátku druhé části. Již po padesáti sekundách z mezikruží vystřelil Zetterberg a rozsvítil červené světlo za českou brankou potřetí. Nešťastného Kováře vystřídal Salák, ale ani on čisté konto dlouho neudržel. V pětadvacáté minutě se v přesilovce znovu do puku opřel Karlsson a mohl slavit druhou branku v zápase.

Červenka nesnížil, Židlický už ano

Téměř vzápětí mohl snížit Červenka, který se byl před Lundquistem úplně sám, ale ten lapačkou dokázal střelu pod břevno vyrazit mimo. Češi se ale přece jen dočkali snížení v devětadvacáté minutě. Eliáš se vřítil do třetiny, přenechal puk Židlickému a ten ukázal, proč jeho rány patří vůbec k těm nejtvrdším. Švédský brankář neměl šanci.

O chvíli později bylo v českém táboře ještě veseleji. Jaromír Jágr najel z pravého křídla před švédskou branku, nahodil jednoruč puk na branku a ten mezi bruslemi několika hráčů doputoval přesně k tyči. Svěřence Hadamczika dvě vstřelené branky nakoply, ale do konce druhé třetiny si již větší šanci nevytvořili.

To na úvod té třetí to mohlo být již jen o gól. Rozsíval vypálil od modré čáry a Lundquist vůbec nevěděl, kde má puk. "Černý nesmysl" mu ale nakonec vyjel zpod těla mimo branku. Češi svého soupeře tlačili, k čemuž pomohla i série dvou přesilovek, ale neujala se ani teč Eliáše či velká šance Hemského.

Sedm minut před koncem mohl české šance opět zmrazit Ericsson, Salák však svoje spoluhráče podržel. Výborným zákrokem se blýskl ale i Lundquist, jenž dobře zasáhl proti samostatnému průniku Kaberleho. Češi se v závěru hnali za další brankou, jenže Švédové si již výsledek pohlídali.

ČR - Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Židlický (Eliáš), 31. Jágr (Plekanec, T. Kaberle) - 11. E. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog, N. Kronwall), 25. E. Karlsson (D. Sedin, Bäckström). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Southerland - Devorski (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 11 419. 

ČR: Jakub Kovář (21. Salák) - Židlický, Z. Michálek, Rozsíval, T. Kaberle, Krajíček, Barinka - Jágr, Plekanec, Červenka - Voráček, Krejčí, Palát - Nedvěd, Eliáš, Erat - Frolík, Novotný (31. Hemský), M. Michálek. Trenér: Alois Hadamczik.

Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder - Steen, Zetterberg, Landeskog - Bäckström, L. Eriksson, D. Sedin - Berglund, Nyquist, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - Silfverberg. Trenér: Pär Marts.

Lukáš Krajíček (obránce ČR): "Dostali jsme rychle dva góly a se Švédy je vždycky těžké otáčet zápas. Začali jsme hrát líp až od půlky zápasu, bohužel to nestačilo. Odrazilo se jim tom tam dneska víckrát, my jsme dali jen dva góly. Měli jsme více šancí ve třetí třetině dát třetí gól alespoň na kontakt, bohužel jsme nedali."

Kovář (brankář ČR): "Mrzí mě to, dostal jsem velkou šanci, bohužel mi to dneska moc nevyšlo. První gól jsem neviděl, doufal jsem, že to půjde na lapačkovou stranu, ale netrefilo mě to. To samé ten třetí. Druhý gól mě mrzí, ten jsem si měl pohlídat. Já jsem mužstvu moc nepomohl, kdybych ten druhý gól zastavil, tak to mohlo vypadat úplně jinak."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články