Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Čeští curleři jedou do Kanady s touhou zajistit si účast v Soči

Victoria (Kanada) - Po premiérovém evropském bronzu zkusí čeští hráči curlingu udělat další krok k výšinám. Na nadcházejícím mistrovství světa v kanadské Victorii budou útočit na co nejvíce bodů do olympijského žebříčku, aby se vešli mezi sedm týmů, které se přímo kvalifikují za rok na hry do Soči. Loni skončili Češi na šampionátu poslední a mají v olympijském pořadí jeden bod. Aby mohli pomýšlet na posun do sedmičky, potřebují skončit nejhůře do pátého místa, což by byl historický úspěch. Nejlépe dosud na MS skončili předloni osmí.

Český skip Jiří Snítil
zdroj: ČT24 autor: Isifa/EPA

"Umístění do pátého místa by byla bomba," řekl šéf curlingového svazu Karel Kubeška. "Postup do play-off na mistrovství světa by nás na olympiádu posunul, ale uvidíme, jak to půjde," řekl skip Jiří Snítil po loňském bronzu na ME ve Švédsku.

Účast na olympiádě mají nejspíše jistou Kanada, Švédsko, Norsko a Velká Británie díky skotskému týmu. Češi budou o zbylá tři místa přímého postupu na olympiádu bojovat s Dánskem, Švýcarskem, USA a Čínou. "Tyhle týmy budeme ostražitě sledovat a čekat na zaváhání nejméně dvou tří z této čtveřice," řekl Kubeška.

V záloze je dodatečná kvalifikace

Zkušený tým Jiřího Snítila těží i z pomoci kanadského trenéra Daniela Rafaela. "I díky němu týmu narostlo sebevědomí a bronz na Evropě toho byl výsledkem. Na šampionát kluci odjeli s pokorou i sebejistotou," doplnil Kubeška.

Spolu s Jiřím Snítilem jsou v týmu opět jeho bratr Martin, Jindřich Kitzberger, Marek Vydra a Jakub Bareš. Pokud se jim ve Victorii nepovede dobře a nedostanou se přímo na olympiádu, o Soči definitivně nepřijdou. Budou mít šanci bojovat o dvě místa v dodatečné kvalifikaci od 11. do 15. prosince, v níž mají jistou účast.

Titul obhajuje Kanada, s 34. zlaty nejúspěšnější tým mistrovství světa. K dalším favoritům patří opět Skotsko, Švédsko a Norsko. Poprvé bude na mistrovství světa Rusko, které má díky hostitelství olympiády účast v Soči jistou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články