Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi na olympiádu prosází stovky milionů

Praha - Zimní olympijské hry v Soči se možná z pohledu sázkových kanceláří stanou nejúspěšnějšími hrami v historii - Češi by měli prosázet stovky milionů korun. Ovšem sázkařským vrcholem roku bude až fotbalové mistrovství světa v Brazílii.

Poslední přípravy na ZOH v Soči
zdroj: Reutes autor: Gonzalo Fuentes

Největší české sázkové kanceláře stanoví kurzy na všechny olympijské kurzy. A to včetně těch nových, jako jsou například jízda na U-rampě v rámci akrobatického lyžování, paralelní slalom na snowboardech, závod družstev na saních či skoky na lyžích žen. 

Mezi českými sázkaři jsou navíc stále oblíbenější sázky během utkání, což se odrazí i v sázkách na olympijské závody. "Zájem bude výrazně vyšší nežli vloni, i díky příznivějšímu časovému rozdílu oproti Vancouveru. U klasických sázek může jít o 15 až 25procentní nárůst, live sázky budou pro zimní olympijské hry novinka a my očekáváme enormní zájem," doufá mluvčí sázkové kanceláře Chance Markéta Světlíková.

A vyšší objem sázek očekávají i jinde. Podle vedoucího bookmakera Tipsportu Ladislava Pavlise by mohly dosáhnout náběry na Soči až dvojnásobku Vancouveru, tedy někde kolem 360 milionů korun. To by bylo rekordní olympijské číslo a překonalo by i Londýn. Přitom letní olympiády byly dosud u sázkařů oblíbenější, jelikož nabízejí širší paletu sázkařsky tradičních sportů, jako jsou basketbal, házená, fotbal, volejbal či tenis," jak uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

mluvčí Fortuny Petr Šrain

"Celkové tržby na hry se jen v ČR budou pohybovat kolem 300 milionů korun. To představuje v porovnání s poledními hrami v Londýně (200 milionů) a Vancouveru (130 milionu) citelný nárůst."

Sázky budou padat hlavně na hokej

Nejvíce sázek očekávají kanceláře na hokej, který by měl táhnout dokonce více než letošní mistrovství světa v tomto sportu. Sázet se však bude i na další sporty, v nichž se objeví čeští reprezentanti. "Zimní hry jsou hlavně o hokeji a pak o českých medailových nadějích. Před čtyřmi lety sázkaři objevili rychlobruslení, letos k němu přibude i biatlon. Ten se nejspíš stane hned po hokeji druhou nejsázenější disciplínou. V Londýně si sázkaři našli třeba rychlostní kanoistiku nebo horská kola, uvidíme, zda se hitem Soči nestane snowboarding," předpovídá Šrain z Fortuny.

Sport
zdroj: ČT4

Co se týče českých jednotlivců, bookmakeři jednoznačně upřednostňují rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Ta by měla podle kurzů získat jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili. "Slušnou šanci má i Gabriela Soukalová, ale překvapit mohou i biatlonisté, hokejisté nebo snowboardařka Šárka Pančochová," odhaduje Světlíková z Chance. Tisport věří také běžci na lyžích Lukáši Bauerovi. Favority olympijského turnaje jsou domácí Rusové a Kanaďané, čeští hokejisté jsou až na pátém místě. Podle Fortuny získají čeští sportovci pět až šest medailí, polovina z nich by mohla být zlatá.

Letošní rok je na velké sportovní akce velmi bohatý. Kromě zimních olympijských her se uskuteční také samostatné mistrovství světa v hokeji a sázkařský vrchol roku - fotbalový šampionát v Brazílii. Na fotbalový šampionát se přitom nedostala česká reprezentace. "Přítomnost našich celkově zájem o fotbalový šampionát vždy vytáhne. Potom sport sledují i lidé, které normálně příliš nezajímá, a podobně vsadit si přijdou i sváteční sázkaři," doplnil Hadrava.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články