Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Britové znovu rozhodli posledním kamenem. Ve finále se postaví Kanadě

Soči - Švédští curleři, vítězové základní části, si nakonec nečekaně nezahrají finále olympijského turnaje. Britové totiž zopakovali parádní obrat posledním kamenem a po vítězství 6:5 si tak zahrají finále s Kanadou, která porazila Čínu 10:6. I kanadské curlerky si podle očekávání zajistily účast ve finále, když si poradily s Británií, a postaví se Švédkám, které těsně přehrály Švýcarky.

Britský skip David Murdoch
zdroj: AP autor: Wong Maye-E

Kanaďané v celém semifinálovém utkání nepustili Čínu do vedení, přestože asijský soupeř dokázal udržet po většinu utkání vyrovnané skóre. Kanada však v sedmém endu využila chyby čínského skipa Liu Ruie, a zajistila si tak tři body. V osmém endu sice ještě Číňané dokázali snížit na 6:7, ale poté, co kanadští curleři znovu dokázali získat tři body, již Čína zbytek utkání vzdala, a bude tak hrát pouze o bronz.

Velmi napínavý souboj spolu svedli favorizovaní švédští curleři s reprezentanty Velké Británie. Ti si přitom ve včerejším utkání s Norskem zajistili účast v semifinále až posledním, perfektně zahraným kamenem, a zvítězili tak 6:5. V tomto ohledu měl jejich střet se Švédskem naprosto totožný průběh. Britové znovu prohrávali 4:5, ale skip David Murdoch prokázal ohromné vzepjetí a posledním zásahem znovu poslal Skoty v turnaji dál. Británie tak bude mít první mužskou olympijskou medaili v curlingu od roku 1924.

Kanaďanky v semifinále proti Velké Británii vedly již od druhého endu 3:0 a Británii už poté nedovolily ani vyrovnat. Kanada je tak nadále jediným neporaženým týmem na turnaji, a to včetně mužské části. Naopak Švédky prošly semifinále jen velmi těsně po velmi vyrovnaném utkání se Švýcarskem, a mají tak stále naději na třetí olympijské zlato v řadě. "Byl to opravdu famózní, vyrovnaný zápas a jsme neskutečně šťastné," sdělila se slzami štěstí v očích švédská skipka Margaretha Sigfridssonová. 

Semifinále curlingového turnaje

Muži: Švédsko - Británie 5:6, Kanada - Čína 10:6
Ženy: Kanada - Británie 6:4, Švédsko - Švýcarsko 7:5

Zdroj
ČT sport, AP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články