Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bohatý německý skip na Nory neplatil, Dánové si vyšlápli na Švédy

Soči - V mužském turnaji prohrálo Německo se silným Norskem 5:8, poté Čínou 7:11 a zůstáva spolu s Ruskem poslední bez jediného bodu. To zřejmě "trhá" srdce německému reprezentantovi Johnu Jahrovi, který je v osmačtyřiceti letech v Soči nejstarším curlerem. Kromě věku totiž vyniká mezi ostatními i dalších ohledech. To švédské curlerky napravily prohru s Kanaďankami a poradily si v kvalifikaci olympijského turnaje s reprezentací Jižní Koreje. Dvojnásobné vítězky Her z Vancouveru i Turína tak mají na kontě dvě výhry ze třech utkání. Zatím suverénní jsou Švýcarky a právě Kanaďanky, které si brousí zuby na zlato, které naposled získaly v Naganu.

John Jahr v Soči
zdroj: ČTK/AP autor: ČTK/imago sportfotodienst

Mužskou kvalifikaci vedou po výhře nad Švýcary Číňané, protože mají jako jediní odehrané čtyři utkání se stoprocentní bilancí. Překvapením dne je prohra Švédů v severském derby s Dány, která znamená dělení se o průběžné třetí místo s Brity. 

Do Soči se podnikatel Jahr ze severoněmeckého Hamburku vypravil vyloženě kvůli vztahu k olympijským hrám a svému oblíbenému sportu. "Jsem tady kvůli lásce ke curlingu, zbožňuji to soutěžení," řekl Jahr. V desetileté přestávce od curlingu se věnoval miliardovému byznysu.

Jahr se věnoval curlingu už v 80. a 90. letech. V roce 1985 se stal ve švýcarském Grindelwaldu mistrem Evropy. V roce 2000 ale pověsil koště na hřebík a začal se soustředit na podnikání.

Dnes je hlavním akcionářem ve dvou kasinech a kontroluje velkou část vydavatelství Gruner+Jahr, které spoluzaložil jeho děda. Hamburský vydavatelský dům vykázal v roce 2012 obrat dvě miliardy eur (55 miliard korun). "Dělám nejrůznější věci," uvedl Jahr s úsměvem.

Hala curlerů během olympijského turnaje
zdroj: ČTK/Xinhua autor: Gong Bing

V minulých čtyřech letech a především v posledním půlroce ale byznys tak trochu zanedbával a soustředil se na curling, protože si chtěl splnit přání a po světových a evropských šampionátech si v německém dresu vyzkoušet i atmosféru bojů pod pěti kruhy.

I přes porážky v úvodních třech duelech v Soči zůstává Jahrovi dobrá nálada, německý skip pomrkává do kamer a mává divákům. "Někdy si říkám, jestli je mu vůbec 48. Občas se chová jako malé dítě," uvedl další německý curler Sven Goldemann, který je ve 44 letech druhým nejstarším členem týmu.

Německo již téměř jistě nepostoupí do medailových bojů a Jahrova kariéra pravděpodobně skončí pondělním zápasem základní části s Čínou. "Vrátím se ke svému druhému životu, na této úrovni curling zabírá přece jen příliš mnoho času," připustil smířeně.

Muži:

USA - Dánsko 9:5, Norsko - Německo 8:5, Čína - Švýcarsko 5:4, Kanada - Rusko 7:4, Čína - Německo 11:7, Británie - Švýcarsko 4:2, Dánsko - Švédsko 8:5.

Průběžné pořadí:

1. Čína 4 zápasy/4 vítězství, 2. Norsko 3/3, 3. Švédsko a Británie 4/3, 5. Dánsko a Kanada 4/2, 7. USA 3/1, 8. Švýcarsko 4/1, 9. Německo a Rusko 4/0.

Ženy:

Japonsko - Rusko 8:4, Čína - USA 7:4, Švédsko - Korea 7:4, Kanada - Británie 9:6.

Průběžné pořadí:

1. Švýcarsko a Kanada 3 zápasy/3 vítězství, 3. Čína, Japonsko a Švédsko 3/2, 6. Rusko 4/2, 7. Korea a Británie 3/1, 9. Dánsko 3/0, 10. USA 4/0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy