Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Björndalen má nejvíc medailí. "Skláním se před ním," řekl překonaný Dählie

Soči - Ole Einar Björndalen si ještě plně neuvědomuje, že se mu podařilo něco dosud nevídaného. Díky vítězství s norským týmem ve smíšené štafetě v Soči se stal nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympiád. O jeden cenný kov překonal krajana a bývalého běžce na lyžích Björna Dählieho. "Splnil se mi sen. Björn pro mě byl velkým vzorem a velkou inspirací. Co dokázal v dlouhodobém horizontu, je unikátní," řekl Björndalen.

Ole Einar Björndalen
zdroj: ČTK/AP

"Je to bomba! Podařila se mi obrovská věc. Takhle brzo po závodě je obtížné si uvědomit, co se vůbec stalo. Asi mi to dojde trochu později," řekl Björndalen po smíšené štafetě, kterou skvělým výkonem na třetím úseku nasměroval ke zlatu.

Čtyřicetiletý norský fenomén láme v Soči rekordy. Nejprve se v prvním závodě biatlonového programu, sprintu, stal nejstarším vítězem individuální disciplíny na zimních olympijských hrách a teď překonal krajana Dählieho v počtu získaných medailí.

Oba mají z Her na kontě osm zlatých a čtyři stříbrné medaile, Björndalen se osamostatnil v čele díky jednomu bronzu navíc. "Byl nejlepším běžcem na lyžích, překonat ho je příjemný pocit," dodal rodák z Drammenu.

Jen slova uznání

O šest let starší Dählie je přesvědčen, že rekord zimních olympiád je ve správných rukou. "Skláním se před Björndalenem. Zaslouží si tento titul," vzkázal Dählie.

Björndalen získal první olympijské zlato v roce 1998 v Naganu a cenný kov vybojoval na pěti hrách. Dnešního triumfu si ale hodně cení. Na třetím úseku ujel Jaroslavu Soukupovi a prakticky Norům zajistil vítězství. "Bylo to speciální v tom, že šlo o první smíšenou štafetu na olympijských hrách. Cítil jsem zodpovědnost za tým, je to velmi odlišné od individuálního závodu," podotkl Björndalen.

Majitel 39 medailí z mistrovství světa, z toho devatenácti zlatých, se hodně soustředil, aby nezkazil střelbu jako při úterním závodě s hromadným startem. Čtyři chyby na poslední položce ho srazily z předních pozic. Zbytek týmu pro něj měl jen slova chvály. Emila Hegleho Svendsena mrzí, že Björndalen po sezoně s největší pravděpodobností skončí. "Norský biatlonový systém se povedlo vybudovat díky Oleho kariéře," řekl Svendsen. Další členka vítězné štafety Tora Bergerová s tím souhlasila. "Ole je úžasný. Podle mě jeden z největších sportovců všech dob," podotkla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články