Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Bauer po 5. místu: Utrpení v horku a poté spokojenost

Soči - Páté místo obsadil Lukáš Bauer ve své parádní disciplíně, patnáctce klasicky s intervalovým startem. Ztráta na medaile byla značná, avšak s umístěním mohl být Bauer spokojen - tím spíš i s přihlédnutím k podmínkám, za kterých se závod jel a které rozhodně nepatří k jeho oblíbeným. Nakonec za bronzem Bauer, který startoval kvůli horku s uříznutými rukávy, zaostal o dvacet vteřin.

Kvůli teplotě, která sahala přes deset stupňů Celsia, stopa měkla a byla v ní voda. "Zejména ten modrý okruh od pátého do desátého kilometru, to byla obrovská břečka, tam to bylo asi nejhorší," řekl Bauer. Běžcům bralo energii dlouhé stoupání s prudkým nástupem. "Tam to pořád musíte hrnout před sebou a jako lahůdku zakončíte ten cílový kopec kolem stadionu," popsal Bauer, kde prožívali běžci nejhorší pocity.

Bauerův trenér Miroslav Petrásek před závodem říkal, že by podmínky mohly českému lyžaři svědčit - zejména proto, že vyžadují vytříbenou techniku. "S ohledem na výsledek nemohu říct, že mi to nesvědčilo. Ale ty pocity byly strašný," uvedl šestatřicetiletý Bauer.

Lukáš Bauer:

"Teplo nesedělo nikomu a já osobně ho nemám vůbec rád. Ale ty podmínky mají všichni stejné. Nebylo to lehké. Ale dnes jsem tu byl jediný, kdo držel český prapor, tak se nebylo na co vymlouvat."

Bauer jel před elitní skupinou běžců a na trati příliš nevěděl, jak se průběžně pohybuje. "Dostával jsem informace ke svému číslu a jen párkrát k lidem, co jedou za mnou. Ale já před startem vůbec nechtěl vidět startovku, kdo startuje a tak. Já jen věděl, že startuju ve 14:18:30, a víc jsem vědět nechtěl, abych nekalkuloval a jel."

Po projetí cílem byl hlavně rád, že má patnáctku za sebou, a ač říkal, že je spokojený s umístěním do šestého místa, měl v hlavě medailové myšlenky. "Nechtěl jsem se na to upínat, ale v sobě máte, že byste ji chtěl," uvedl. Jména soupeřů, s kterými prohrál, ho nepřekvapila. "Jsou to všechno výborní klasici. Niskanen formu má a klasiku jezdit umí," řekl závodník z Božího Daru. Své druhé zlato v Soči získal Švýcar Dario Cologna. "Dokazuje, že je skvělý, už několik let," řekl Bauer.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Lukáše Bauera a trenéra Miroslava Petráska po patnáctce klasicky

Nyní ho čeká štafeta. "Naše standardní umístění by se mělo pohybovat mezi pátým a sedmým místem, všechno líp by byl malý zázrak a všechno hůř by mělo být hodnocené jako špatné," řekl Bauer.

Před čtyřmi lety si Češi ve Vancouveru dojeli pro nečekaný bronz a ani tenkrát nepatřili k favoritům. "Takový husarský kousek, jako se nám podařil ve Vancouveru, na to se třeba zase bude čekat dvacet let. Nechci ani dělat tlak na ten tým, že na to máme. Musíme čekat na slabší chvíle favoritů," uvedl Bauer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články