Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bank ovládl poslední trénink před superkombinací

Soči - Ondřej Bank potvrdil svou sjezdařskou formu vítězstvím v posledním třetím tréninku na sjezd pro páteční olympijskou superkombinaci. Nejlepší český lyžař za sebou nechal například obhájce titulu Bodeho Millera z USA, chorvatského univerzála Ivicu Kosteliče i zlatého medailistu ze sjezdu Matthiase Mayera z Rakouska. Po výborném výsledku má Bank pocit, že by mohl dosáhnout na medaili.

Ondřej Bank
zdroj: Reuters

I když lyžaři často nejezdí celé tréninky s absolutním nasazením, je Bankovo vítězství znamením jeho pohody na tratích v Roza Chutor. Už v prvním superkombinačním tréninku zajel čtvrtý čas a v nedělním závodu mezi specialisty obsadil dvacáté místo, což byl v královské disciplíně nejlepší český výsledek po 34 letech.

Bank dnes zaznamenal ve slunečném počasí čas 1:54,32 a o šest setin sekundy za sebou nechal vicemistra světa ve sjezdu Dominika Parise z Itálie. Třetí byl s odstupem 17 setin Miller, čtvrtý Mayer za třiatřicetiletým Čechem zaostal o 24 setin. "Je to sice jenom trénink, ale je to super," prohlásil Bank. Rozhodně dnešní výsledek nepřeceňuje, byť jeho olympijskou pohodu ještě umocní. "Každý něco zkouší, já také, mám tam ještě nějaké rezervy," uvedl Bank.

Málokdo prý jede naplno, lyžaři zkoušejí jednotlivé pasáže a odstupy jsou pak neobjektivní. "Nikdo to dnes tolik nehrotil, nejde to přeceňovat, i když to je pozitivní. Miller s Mayerem před cílem brzdili, i když já trochu taky. Ale dnešní výsledek je pro mě super v tom, že jsem na to netrénoval zbytečně," poznamenal.

Slalom není ideální

"Musím sjezd zajet výborně, protože mi sedí, ve slalomu to zatím ideální není," přiznal Bank. Taktika v zítřejším závodě se tudíž bude odvíjet po jeho polovině. "Pokud tam bude šance na medaili, tak to budeme vyhodnocovat. Je varianta jet na 90 procent, abych nevypadl, ale možná to bude třeba jet na riziko brutálně rychle," přemýšlel.

Vyhovovat by mu mělo i to, že trať pro superkominaci je zkrácená o horní pasáž, která se mu při speciálním sjezdu moc nepovedla. "Je na tom dobře fyzicky. Uvidíme, co ten slalom," prohlásil jeho kouč a bratr Tomáš.

Další český reprezentant Kryštof Krýzl zajel 25. čas se ztrátou 3,78 sekundy, Martin Vráblík trénink vynechal.

Sjezd je na programu v pátek už od 7:00 SEČ, jednokolový slalom přijde na řadu ve 12:30.

Výsledky tréninku na sjezd do superkombinace

1. Bank (ČR) 1:54,32, 2. Paris (It.) -0,06, 3. Miller (USA) -0,17, ...25. Krýzl -3,78, Vráblík (oba ČR) nestartoval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články