Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Atentáty před Soči: ČOV zatím zvláštní opatření nepřijme

Praha – Tři sebevražedné atentáty v ruském Volgogradu během posledního půlroku oživily obavy z terorismu před zimními olympijskými hrami v Soči. Volgograd leží asi 650 kilometrů severovýchodně od místa olympiády, která startuje v únoru. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nepochybuje, že ruské úřady budou schopny zajistit bezpečnost her. Český výbor zatím nehodlá přijímat žádná zvýšená bezpečnostní opatření.

Sport
zdroj: ČT4

Do zahájení zimních her v Soči zbývá pět týdnů. Během olympiády by mělo být v pohotovosti zhruba 56 tisíc policistů. Lze očekávat, že bezpečnostní opatření budou po teroristických útocích ještě zpřísněna.

"Na olympiádě za bezpečnost odpovídají místní úřady a nemáme žádné pochyby, že ruské úřady se s tím úkolem vyrovnají," uvedl MOV. "Ruské bezpečnostní složky se netají tím, že začíná zasedat krizový bezpečnostní štáb a ke zpřísnění bezpečnostních opatření dojde," uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Český olympijský výbor (ČOV) žádná zvláštní opatření přijímat zatím nehodlá. "Jsme v průběžném kontaktu s organizátory her v Soči. Nebudeme přijímat žádná zvýšená bezpečnostní opatření, protože ta současná jsou na velmi vysoké úrovni," uvedl mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

"Jestliže se podařila olympiáda v Londýně bez jediného bezpečnostního problému udržet, věříme, že to bude podobně i v Soči," dodal. ČOV vydává před každou olympiádou seznam rad a doporučení, která zahrnují i informace o bezpečnostních podmínkách. "Nedá se říct jedna hlavní rada, je jich tam celá řada, je to komplexní seznam doporučení," doplnil Kliment.

Je nám líto, video expirovalo.
Polední zprávy k atentátu ve Volgogradu

Sebevražedné pumové útoky, páchané často takzvanými černými vdovami, tedy manželkami zabitých povstalců, otřásají Ruskem po celé roky. Drtivá většina z nich se ale omezuje na oblasti severního Kavkazu, které jsou centrem aktivit povstalců usilujících o vytvoření islámského státu.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články