Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Antoš: Rozhodne švédská obrana. Jméno jedničky nemá smysl tajit

Praha - Už jen pár chvil zbývá do začátku největšího hokejového svátku a čeští reprezentanti se postarají o vskutku přitažlivý úvod. V utkání proti velmi silnému Švédsku by podle hokejového experta České televize Milana Antoše mohla rozhodnout útočná povaha obrany Tre kronor. Překvapit by ale mohl také druhý český útok ve složení Voráček – Krejčí – Palát. Utkání Česko - Švédsko můžete sledovat od 17:35 na ČT sport a webu zoh.cz.

Erik Karlsson (vpravo) a Daniel Alfredsson
zdroj: ČTK/AP autor: Claudio Bresciani

Čeští hokejisté se na prvním kompletním tréninku sešli až v pondělí. Zvláště pro hráče z NHL by proto aklimatizace na zcela jiné podmínky mohla být problematická. "Myslím, že první zápas je vždy taková oťukávaná, aby si hráči zvykli na širší kluziště. Je to specifikum olympijského turnaje, že se zde hokejisté sejdou na poslední chvíli," říká Antoš.

"Ale to k tomu patří. Přijedou sem nejlepší hráči, kteří by s těmito věcmi neměli mít problém. Nebudeme si ale nic namlouvat, i ti nejlepší hráči jsou prostě na něco zvyklí a sám jsem zvědavý, jak se s tím dokážou vypořádat," vyhlíží.

Podle experta ČT bylo za tak krátkou dobu možné nacvičit jen přesilovkovou činnost. "Přesilovky rozhodují. Ve hře pět na pět rozhoduje postavení hráčů, ti jsou zvyklí na určitou obranu. Ale pohyb v přesilové hře je něco, co se musí nacvičit," líčí Antoš. Nejúčinnějším složením do hry pět na čtyři je podle Antoše osa Jágr – Plekanec se Židlickým v obraně. "Kluci jsou sehraní, hrají to léta ve všech soutěžích, ať je to NHL, KHL nebo extraliga, a všude ukázali, že to prostě umějí."

"Čtyři útočníci a jeden obránce na přesilovky by mě nepřekvapili"

První utkání proti Švédsku by vzhledem k hernímu systému, kdy vítězové tří skupin a nejlepší týmy z druhého místa postupují přímo do čtvrtfinále, mohlo být klíčové. Čeští hokejisté by se tak díky příznivému umístění vyhnuli nadbytečné herní zátěži v osmifinále, kam se probojují všechny další týmy.

Budou ovšem české přesilovky účinnější než ty švédské? Antoš se obává opaku. "Švédové v tom přece jen mají výhodu, na minulém mistrovství světa je zvládli daleko lépe než my," hodnotí bývalý útočník Slavie.

"Především díky ofenzivním obráncům mají při přesilovkách výhodu. Mají čtyři pět beků, které sem mohou použít. To u nás až tak není, přestože můžeme použít Židlického nebo Kaberleho. Z naší strany bych se proto nedivil, kdyby hráli čtyři útočníci a jeden obránce," předvídá Antoš.

Jednička Švédy nepřekvapí, ať už to bude kdokoliv, myslí si Antoš

Přitom právě švédská obrana by v úvodním zápase mohla být rozhodujícím prvkem. "Jsem na ni hodně zvědavý. Je velmi ofenzivní, Švédové vychovávají hráče k tomu, aby šli dopředu a podporovali útok. Pro nás by to ale mohlo být velké plus. Právě v tom, že se budou tlačit dopředu, by také mohli chybovat," myslí si expert ČT. "Je na našich, jak tyto šance budou umět proměnit. Na druhou stranu, Švédům chytá Lundqvist, což je úžasný brankář. V NHL je v současnosti považován za nejlepšího."

Zatímco Švédové tak mají pozici jedničky vyřešenou, trenér Hadamczik před svým soupeřem jméno svého gólmana tají. Jisté je jen to, že jím bude jeden z dvojice Kovář – Salák. Ondřej Pavelec bude sedět pouze na tribuně. Podle kouče by prozrazení jména vedlo k tomu, že by se na něj protivník mohl lépe připravit.

Antoš si však myslí, že zatajovat jméno jedničky postrádá smysl. "Není co tajit. Týmy už pracují tak profesionálně, že mají dopředu zmapované hráče, vědí o jejich chybách. Všichni švédští svěřenci dostanou instrukce k tomu, kde gólman má nebo nemá problémy," říká Antoš. "Hráč se každopádně rozhoduje v setině sekundy podle toho, zda vidí skulinu, nebo ne, je to o tom, aby si útočníci před brankáře postavili co největší hráče, aby neviděl puk… Ale utajování brankáře už dnes nemá potenciál soupeře překvapit."

Útočné formace české reprezentace na úterním tréninku
zdroj: ČT sport

"Krejčí s Palátem by Švédy mohli překvapit"

Mnohem jasnější je podoba útočných formací a obranných dvojic. Podle sestavy národního týmu na úterním tréninku byl v obraně ofenzivnější bek vždy doplněn defenzivnějším. Takto se například vedle Kaberleho ocitá Rozsíval či Michálek po boku Židlického.

"Jeden obránce rozehrává puk, druhý je trochu defenzivnější. Léta to funguje. Jeden jde dopředu, druhý mu musí pomoci tím, že jde za něj. Souhra v obraně je strašně důležitá, první přihrávka vždy rozhoduje o tom, jak bude útok pokračovat dál," upozorňuje Antoš. "Když dá obránce dobrý puk útočníkovi, ten se pak nemusí zastavovat a brzdit. Zpracuje to, útok je daleko rychlejší a přechod přes střední pásmo je bezproblémový."

Možná trochu překvapivě se zatím Eliáš s Nedvědem nacházejí až ve třetím útoku, podle Antoše však pořadí formací není až tak podstatné. "První tři formace stejně stráví na ledě nejvíce času. Každopádně první dvě formace byly předem jasné. Tam nebylo koho vyměnit, šlo jen o to, koho postavit ke Krejčímu, a podle mě se trenéři rozhodli správně pro Paláta," myslí si expert ČT.

"V NHL ukázal, že umí dát gól, a Krejčí, který je víc tvůrčí, vedle sebe potřebuje přesně typ hráče, který je přímočarý, který jde do brány. Myslím, že tato lajna by se na olympiádě mohla ukázat ve velmi dobrém světle a mohla by překvapit i Švédy," tipuje Antoš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články