Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ani zlomenina ji nezastavila. Desítku klasicky vyhrála Kowalczyková

Soči – Má zlomenou nártní kost pátého prstu. Ani toto zranění však polskou běžkyni na lyžích Justynu Kowalczykovou nezastavilo a stala se olympijskou šampionkou v závodě na 10 kilometrů klasicky. Druhá skončila se ztrátou 18,4 sekundy Švédka Charlotte Kallaová a bronz získala Norka Therese Johaugová. Česká reprezentantka Eva Vrabcová-Nývltová byla jednadvacátá, Klára Moravcová obsadila 48. místo.

Stupně vítězů po desítce klasicky žen
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

Jednatřicetiletá Kowalczyková vedla od prvního mezičasu a svůj náskok postupně zvyšovala. V jedenáctistupňovém teplu, v němž řada lyžařek nastoupila na start v krátkých rukávech, to ještě v polovině trati vypadalo na souboj s Norkou Marit Björgenovou, ale vítězka skiatlonu v druhé části odpadla a skončila pátá. Za Kowalczykovou tak dojela druhá Kallaová a třetí Johaugová.

"Poslední tři týdny jsem se trápila, měla jsem problémy s nohou, o které se mluvilo až moc. Prasklina tam je, ale použila jsem prášky proti bolesti a na tři hodiny mám klid. Teď jsem plná nádherných emocí," řekla Kowalczyková.

Kowalczyková se po vítězství na klasické třicítce ve Vancouveru 2010 dočkala druhé olympijské zlaté medaile. Celkově už má ve sbírce pět cenných kovů z OH.

Vrabcová-Nývltová, jedenáctá ve skiatlonu, se v klasice necítí tak dobře jako v bruslení a v polovině trati jela dvaadvacátá. Snažila se prodrat do dvacítky, to se jí ale o dvě vteřiny nepovedlo. "Klasika je tady pro mě trápení, obzvlášť v těch dnešních podmínkách to bylo strašně těžké," řekla s odkazem na teplé počasí.

Předseda MOV Thomas Bach o počasí:

"Podmínky pro sportovce jsou stále dobré. A není ještě takové vedro jako v roce 1988 v Calgary, kde jsem si na poslední dny olympiády musel koupit tričko s krátkým rukávem. Tehdy bylo snad pětadvacet."

Nakonec prý byla spokojená. "Možná si po tom 11. místě lidi řeknou, že to je divné, ale já to brala tak, že cokoliv do třicítky by bylo dobré. Škoda, že to není devatenácté místo, ale s tím už nic neudělám," pravila. Neumí si představit, že takové teplo bude i při třicítce volnou technikou, kde by mohla uspět. "Já doufám, že se s tím počasím něco stane, protože v těchhle podmínkách bych byla úplně zbytečná. Protože se na tenhle závod těším úplně nejvíc, tak by mě to strašně mrzelo," prohlásila. "Třicet kilometrů v tomhle bořivém sněhu, to by pro mě byla úplná smrt," dodala.

Potěšil ji výkon Kowalczykové. "To byl můj černý kůň. Já jsem jí to strašně moc přála, ona je na klasiku extratřída, letos to potvrzovala. Snad ji to motivuje k tomu, aby pokračovala i příští rok," komentovala česká běžkyně úmysl polské vítězky ukončit kariéru. "Neuvěřitelné, že se dá i se zlomenou nohou vyhrávat," kroutila hlavou.

Ženy - 10 km klasicky:

1. Kowalczyková (Pol.) 28:27,8 min., 2. Kallaová (Švéd.) -18,4, 3. Johaugová (Nor.) -28,3, 4. Saarinenová (Fin.) -30,3, 5. Björgenová (Nor.) -33,4, 6. Böhlerová (Něm.) -46,5, 7. Žukovová (Rus.) -57,7, 8. Niskanenová (Fin.) -58,9, 9. Wengová (Nor.) -1:10,4, 10. Lähteenmäkiová (Fin.) -1:18,2, ...21. Vrabcová-Nývltová -1:48,9, 48. Moravcová (obě ČR) -3:42,8.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články