Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Americký lyžař Wise si doskákal pro zlato na U-rampě

Soči – Třiadvacetiletý Američan David Wise vyhrál první olympijskou soutěž akrobatických lyžařů na U-rampě v historii. Vítěz posledních tří X-Games a úřadující mistr světa porazil druhého Kanaďana Riddleyho a třetího Francouze Rollanda. Vítěz kvalifikace, Kanaďan Dorey, ani jednu finálovou jízdu nezvládl a obsadil ve finále poslední dvanácté místo.

David Wise potvrdil v závodě úlohu favorita
zdroj: REUTERS autor: Dylan Martinez

Jako první se předvedl skvělou jízdou bez pádu pátý muž kvalifikace, Novozélanďan Josiah Wells. Stylové představení mu zajistilo průběžné vedení. Ještě vypilovanější triky ukázal v první jízdě Kevin Rolland z Francie a získal o bod víc než Wells. Další Francouz, v kvalifikaci třetí Benoit Valentin, svou první jízdu neukočíroval a upadl. Američan David Wise pak předvedl skvělou jízdu, za niž obdržel od rozhodčích 92 bodů. 

Tolik nezískal v kvalifikaci ani její vítěz, Kanaďan Justin Dorey. Ten svou první finálovou jízdu začal skvěle, ale při jednom z posledních skoků dopadl na hranu U-rampy a po půlce finále figuroval mezi 12 závodníky až desátý. Vedl Američan Wise před Francouzem Rollandem a Wellsem z Nového Zélandu. 

V druhých finálových jízdách se nejdříve zaskvěl po první části sedmý Mike Riddle z Kanady a s bodovým ziskem 90.60 se zařadil za Američana Wise na průběžnou druhou příčku. Ten při druhé jízdě upadl a musel se třást, jestli ho v poslední finálové jízdě nepředstihne Kanaďan Dorey. Po jeho pádu mohl slavit historické zlato.

Závod v hustém sněžení

Soutěž v olympijském Extreme Parku se konala v hustém sněžení, které závod ovlivnilo. Kvůli mokrému sněhu totiž často lyžaři nedokázali v rampě nabrat potřebnou rychlost a padali.

David Wise:"To byla velká škoda. Měl jsem připravené fakt bláznivé jízdy, které jsem chtěl na olympiádě předvést, ale když nemáte rychlost, nemůžete udělat triky, jaké chcete. Ta sestava, kterou jsem nakonec ukázal, byl plán C, nebo možná dokonce D. Ale takhle to chodí, musíte se přizpůsobit a vydat ze sebe maximum."

Wise je mezi freestylisty, pověstnými uvolněným svobodomyslným životem, výjimkou. V třiadvaceti letech je už ženatý a má tříletou dceru. "To, že jsem tátou, mi dodává vyrovnanost, kterou jsem dříve neměl. To, jak lyžuju, nemusí nutně definovat, kým jsem. Být dobrým manželem a otcem je důležitější," uvedl.

Výsledky závodu lyžařů na U-rampě:

1. Wise (USA) 92,00, 2. Riddle (Kan.) 90,60, 3. Rolland (Fr.) 88,60, 4. J. Wells (N. Zél.) 85,60, 5. Bowman (Kan.) 82,60, 6. B.-J. Wells (N. Zél.) 80,00, 7. Blunck (USA) 79,40, 8. Kemppainen (Fin.) 78,20, 9. Sheehan (N. Zél.) 72,60, 10. Valentin (Fr.) 61,00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články