Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Američanka Bowmanová ovládla premiéru lyžařek na U-rampě

Soči - Olympijskou premiéru lyžařek na U-rampě vyhrála Američanka Maddie Bowmanová, královna posledních dvou X-Games. Dvacetiletá závodnice navázala na triumf krajana Davida Wiseho a favorizovaný tým USA slaví v této disciplíně double. Stříbrnou medaili získala Francouzka Marie Martinodová, bronz Japonka Ajana Onozukaová.

Maddie Bowmanová
zdroj: ČTK/AP autor: Andy Wong

Na rozdíl od úterního závodu mužů, který v Extreme Parku v Roza Chutor provázelo husté sněžení, měly lyžařky ideální podmínky, aby mohly předvést svůj potenciál. Roli hlavní adeptky na zlato potvrdila Bowmanová nejlepší jízdou v obou finálových kolech. Ve druhé jízdě nejvyšší bodové ohodnocení vylepšila na 89 bodů.

"Byla jsem prostě šťastná, že jsem odjela obě kola na olympiádě. Je to trochu bláznivé," radovala se šampionka. Byla jedinou z šesti finalistek, která nespadla, pět zbývajících potkal alespoň v jedné jízdě karambol.

Druhá skončila devětadvacetiletá Martinodová, která původně v roce 2007 s lyžováním skončila, ale po porodu dcery a naléhání zesnulé kanadské kolegyně Sarah Burkeové se vrátila. Třetí Onozukaová přidala do své sbírky olympijský bronz k medaili stejné barvy z loňského mistrovství světa ve Vossu. Finále mělo být původně dvanáctičlenné, ale Francouzka Anais Caradeuxová po těžkém pádu v kvalifikaci nenastoupila. Odřela si obličej.

I když Mezinárodní olympijský výbor zakázal lyžařkám na památku Burkeové nosit nálepku ve tvaru srdce, celé finále se neslo v duchu vzpomínky na Kanaďanku, která byla u zrodu této disciplíny a zemřela po pádu v tréninku v roce 2012. "Když jsem vyrůstala, vzhlížela jsem k Sarah a sledovala, jak lyžuje. V mých očích to byla hrdinka a pořád je," svěřila se Bowmanová. Rodiče zesnulé lyžařky sledovali olympijské finále v hledišti. Viděli tak, jak po skončení soutěže pracovníci čety, která se stará o údržbu rampy, přijeli na lyžích ve formaci ve tvaru srdce. Stejný motiv svými prsty po finále vykroužila rovněž stříbrná Martinodová.

U-rampa - ženy:

1. Bowmanová (USA) 89,00 b., 2. Martinodová (Fr.) 85,40, 3. Onozukaová (Jap.) 83,20, 4. Faivreová (Švýc.) 78,00, 5. Kuzmaová (N. Zél.) 77,00, 6. Sigourneyová (USA) 76,00, 7. Groenewoudová (Kan.) 74,20, 8. Jägerová (Švýc.) 71,20, 9. Drewová (USA) 66,40, 10. Sheehanová (Austr.) 40,60.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články