Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

400 hodin v Roza Chutor

Poslední závod alpských lyžařů se jel za velmi vysokých teplot. Na startu bylo 6, dole v cíli dokonce 11 stupňů Celsia. Intenzivní preparace pomocí salmiaku byla jediným řešením, aby se závod vůbec mohl konat. Podobná situace se opakovala za poslední dva týdny prakticky stále. 

Jan Holický
zdroj: ČT24

Jarní olympiáda

Struktura sněhu připomínající jarní firn dělala potíže všem jezdcům. Především pro závodníky s vyššími startovními čísly byl závod loterií. V otočené třicítce startujících z prvního kola byla pro největší favority trať rozměklá natolik, že místo špičkových výkonů jsme spíš sledovali boj o dojetí. Pro sjezdové disciplíny nebyl krasnodarský region ležící v subtropickém pásmu nejšťastnější olympijskou volbou.

Výměna generací a loučení legend

V kariéře sportovce jsou olympijské hry ve čtyřletém cyklu velkým mezníkem. Zkušené medailistky z Roza Chutor, jako jsou Maria Höfl-Rieschová, Tina Mazeová či Marlies Schildová už na příštích zimních hrách v roce 2018 neuvidíme. Také Mario Matt a další legendy končí. Z českých sjezdařů to jsou historicky nejúspěšnější Šárka Strachová a Ondřej Bank. Na druhou stranu nástup mladé generace je nezastavitelný. Osmnáctiletá Američanka Mikaela Shiffrinová a devatenáctiletý Henrik Kristoffersen patří k nejvýraznějším reprezentantům generační obměny a svými olympijskými výkony ukázali velké možnosti do dalšího olympijského čtyřletí.

Mario Matt ukončil olympijskou misi zlatem ve slalomu
zdroj: ČT sport autor: Jan Holický

Důstojný český příspěvek

Jen chybějící medaile z Her v Soči může u některých diváků snižovat celkový dojem z výsledků českých sjezdařů. Ondřej Bank skončil 3x a Šárka Strachová 2x v první desítce, čímž se vyrovnáváme zemím s výrazně lepšími lyžařskými podmínkami. Třeba lyžaři Švédska nebo Finska odjíždějí ze Soči také bez medailí a přitom jsou jejich možnosti – ať už finanční či přírodní – nesrovnatelně lepší než naše. Se supervelmocemi Rakouskem, Švýcarskem či USA se rovnat nemůžeme, přesto mají jména jako Bank či Strachová v poli světových sjezdařů podobně solidní zvuk jako Škodovky ve společnosti Mercedesů, Fordů nebo vozů Volvo.

Jednička pořadatelům

Dopravní a bezpečnostní systém podtržený skvělou organizací řadí tyto Hry na přední místo! Stejně tak i mladí lidé v roli pořadatelů svým příjemným a vřelým vystupováním ke všem účastníkům mě směrem do budoucnosti nutí k jinému pohledu na pořadatelskou zemi. Více než 400 hodin strávených na olympiádě v Soči uteklo velmi rychle…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články