Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Skobla vybojoval na olympiádě před 85 lety historické zlato ve vzpírání

Los Angeles/Praha - Před 85 lety vybojoval Jaroslav Skobla zlatou olympijskou medaili ve vzpírání na Hrách v Los Angeles. Historický úspěch pro Československo zaznamenal v kategorii nad 82,5 kilogramu. Olympiády v době hospodářské krize se přitom zúčastnil jen díky veřejné sbírce, kterou pro něj uspořádali jeho pracovní kolegové - strážníci. Hned za Skoblou navíc skončil Václav Pšenička, který tak bral stříbro. Československo nakonec vyslalo do USA jen sedm sportovců, ale získalo hned čtyři medaile.

Vzpěrač Jaroslav Skobla
zdroj: ČTK

Skobla, který se původně věnoval zápasu, se tehdy stal čtvrtým Čechem, jenž vybojoval na olympijských hrách zlatou medaili, a prvním, který na OH triumfoval ve vzpírání. Jako první Čech se také ve vzpírání v roce 1923 ve Vídni stal mistrem světa a v medailové sbírce měl i bronz z olympijských her v Amsterodamu z roku 1928.

Dalším českým vzpěračem, který vybojoval olympijské zlato, se stal v roce 1964 v Tokiu Hans Zdražila (do 75 kilogramů). V roce 1980 získal v Moskvě zlatou olympijskou medaili v kategorii do 100 kilogramů Ota Zaremba.

V roce 1993 byla u příležitosti 100. výročí organizovaného vzpírání v českých zemích vyhlášena anketa o nejlepšího českého vzpěrače historie, v níž se Skobla umístil na druhé příčce za olympijským vítězem z roku 1964 Hansem Zdražilou a před svým velkým sokem Václavem Pšeničkou, který v roce 1932 v Los Angeles skončil na druhém místě.

Na olympiádě v Los Angeles získal stříbrnou medaili ještě Josef Urban v řecko-římském zápase, František Douda bral bronz ve vrhu koulí. Celková bilance z Her v USA tak byla pro Čechoslováky vynikající - při startu sedmi sportovců se Československo radovalo ze zisku čtyř medailí.

Vynikajícím sportovcem byl i Skoblův syn Jiří, který české atletice kraloval v 50. letech ve vrhu koulí a na olympiádě v Melbourne v roce 1956 vybojoval bronzovou medaili. Jaroslav Skobla zemřel v listopadu 1959 ve věku 60 let. Jeho syn Jiří se nedožil ani padesátky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články