Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Severokorejská výprava nesmí startovat na Hrách v Pekingu, rozhodl Mezinárodní olympijský výbor

Trest za neúčast na olympijských hrách v Tokiu dostal olympijský výbor KLDR. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ho suspendoval do konce roku 2022, což znamená, že výprava Severní Koreje tak nebude moci startovat v únoru na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Severokorejské roztleskávačky v Pchjongčchangu
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

KLDR odřekla účast v Tokiu začátkem dubna kvůli obavám z koronavirové pandemie. "Olympijský výbor KLDR byl jediný, který se nezúčastnil olympijských her v Tokiu. Na základě tohoto jednostranného rozhodnutí je národní olympijský výbor suspendován do konce roku 2022," uvedl prezident MOV Thomas Bach.

Odmítnutím startu na Hrách porušila KLDR pravidlo 27.3 olympijské charty, podle něhož má každý národní olympijský výbor povinnost zúčastnit se her vysláním svých sportovců.

Vedle zákazu startu výpravy na ZOH v Pekingu přijde olympijský výbor KLDR po dobu suspendace o finanční příspěvky od MOV a definitivně se musí rozloučit s penězi, které mu byly dosud zadržovány kvůli mezinárodním sankcím.

MOV nicméně uvedl, že pokud si někteří severokorejští sportovci zajistí kvalifikaci do Pekingu, bude se jimi jednotlivě zabývat výkonná rada MOV. Mezinárodní olympijský výbor si také vyhradil právo na přehodnocení délky suspendace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články