Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sen o olympijských hrách v obou Korejích dostává reálnější obrysy

Pro olympijské hnutí to není úplně snadné období. Kandidátů na pořadatelství olympijských her spíše ubývá, než aby jich byla přehršel. Teď se však zdá, že se reálně rýsuje projekt, o kterém se bude ještě hodně mluvit a psát. Jižní Korea a KLDR se hodlají společně ucházet o právo uspořádat olympijské hry v roce 2032.

Společný nástup korejských reprezentací na Asijských hrách v Pusanu 2002
zdroj: AP autor: Neznámý

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se na společné kandidatuře na olympijské hry 2032 shodli už na své zářijové schůzce. Nyní se sportovní funkcionáři obou zemí rozhodli o svém záměru oficiálně informovat Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Snahu o sbližování obou zemí by mělo podpořit i vyslání společné výpravy na příští olympiádu v Tokiu v roce 2020. Ale to zdaleka není vše.

Sportovní propojování obou korejských států by mělo v příštím roce pokračovat. Kombinovaný tým hráčů ze Severní a Jižní Koreje bude země reprezentovat na mistrovství světa házenkářů v Německu, kam se kvalifikoval jihokorejský celek.

Sportovci z Jižní a Severní Koreje se společně objevili už na slavnostním nástupu při zahájení únorových olympijských her v Pchjongčchangu. Na olympiádě také hrál společný tým hokejistek. Na květnovém MS ve stolním tenisu vytvořily hráčky společné družstvo v semifinále.

Co se zimními Hrami za osm let?

Zatímco obě Koreje projevují o pořadatelství velký zájem, především v evropských státech velmi upadá. Velký otazník se objevil především nad organizací zimní olympiády v roce 2026.

Shrňme si současnou situaci. Ve hře zůstávají prozatím tři kandidatury. Je tu kanadské Calgary, které má zkušenosti z roku 1988. A pak také dva evropské projekty: švédská metropole Stockholm a italský záměr Cortiny d'Ampezzo a Milána.

O pořadatelství přitom původně stálo sedm zemí. Ještě před podáním přihlášek ale postupně odpadly Sion, Štýrský Hradec se Schladmingem a Sapporo, výkonná rada MOV pak vyřadila kandidaturu tureckého Erzurumu.

zdroj: ČTK/AP

Času není nazbyt. Pořadatel by měl být zvolen v červnu. Nic však není jisté, ani tři prozatím neodpadnuvší nemusí u záměru stoprocentně zůstat.

Proti pořádání Her se totiž vyslovila nová městská rada Stockholmu a italská kandidatura nemá podporu státu. Naposledy se objevily spekulace, že se zástupcům Calgary nepodařilo dojednat potřebnou finanční podporu s kanadskou federální vládou ani s představiteli provincie Alberta.

V tomto týdnu však nakonec městská rada kanadského města neodhlasovala ukončení kampaně a plán financování ze strany státu a provincie schválila. Nedá se ovšem říct, že by to bylo rozhodování jednoznačné. Proti pokračování kandidatury hlasovalo osm členů městské rady, pro bylo zbylých sedm včetně starosty Naheeda Nenshiho. Pro ukončení plánu bylo ale potřeba deset hlasů.

Definitivně by o kandidatuře olympijského města z roku 1988 měli rozhodnout jeho občané v referendu 13. listopadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články