Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Šéf japonských olympioniků skončí ve funkci, korupci dál odmítá

Předseda Japonského olympijského výboru Cukenazu Takeda, který je vyšetřován kvůli podezření z korupce v souvislosti s volbou Tokia pořadatelem olympijských her v roce 2020, v červnu po vypršení mandátu funkci opustí. Zároveň rezignuje na členství v Mezinárodním olympijském výboru. Údajné korupční jednání, kvůli kterému ho v prosinci začaly vyšetřovat francouzské úřady, Takeda nadále odmítá. "Bolí mě, že to způsobilo takový chaos, ale mám za to, že je mou povinností vydržet až do konce funkčního období," řekl Takeda.

"Věřím, že jsem se nedopustil ničeho nezákonného," uvedl po zasedání vedení Japonského olympijského výboru, v jehož čele stojí od roku 2001. K okamžité rezignaci se navzdory podezření z korupce neodhodlal.

Jednasedmdesátiletý funkcionář je také členem organizačního výboru Her v Tokiu. Zda opustí i tento post, zatím není jasné. Takeda je pravnukem někdejšího japonského císaře a účastník jezdeckých soutěží na olympijských hrách v letech 1972 a 1976.

Podezření z korupce vyvolala platba 2,1 milionu eur od přípravného výboru Her v Tokiu singapurské konzultantské firmě Black Tidings během volebního zasedání MOV v roce 2013. Společnost je spojována s Papou Massatou Diackem, synem zdiskreditovaného někdejšího předsedy mezinárodní atletické federace Laminea Diacka.

Senegalský funkcionář byl v minulosti obviněn z korupce, praní špinavých peněz a krytí dopingu a musel rezignovat na všechny funkce v IAAF a MOV. Tokio dostalo ve finálové volbě přednost před Madridem a Istanbulem.

Takedu, který je také šéfem marketingové komise MOV, by podle japonských médií mohli v čele národního olympijského výboru v červnu vystřídat bývalý judista Jasuhiro Jamašita nebo předseda fotbalového svazu Kozo Tašima.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články