Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Šéf Japonského olympijského výboru se brání nařčení z korupce

Standardní postup, žádné úplatky. Prezident Japonského olympijského výboru Cukenazu Takeda odmítl, že by se v souvislosti s vítězstvím Tokia na pořádání OH 2020 dopustil korupčního jednání. Bývalého šéfa kandidatury japonské metropole vyšetřují francouzské úřady kvůli podezřelé platbě 2,1 milionu eur konzultační firmě.

Prezident Japonského olympijského výboru Cukenazu Takeda
zdroj: ČTK/AP

Takeda poprvé v souvislosti s hrozícím skandálem předstoupil před novináře. Jeho sedmiminutové vystoupení, po němž nebyly umožněny žádné otázky, vysílala v přímém přenosu japonská televize.

"Nikdy jsem se v tomto případě nepodílel na rozhodovacím procesu. Ta smlouva byla připravena a je na ní můj podpis. Byl to standardní postup u obchodních kontraktů," uvedl Takeda, který je šéfem marketingové komise MOV.

"Je mi velmi líto, že tyto problémy mohou poškodit celé olympijské hnutí a ty, kteří tvrdě pracují na přípravě olympijských a paralympijských her v Tokiu," přidal Takeda, jenž podle svých slov spolupracuje s vyšetřovateli. Svou nevinu už deklaroval při prvním výslechu 10. prosince v Paříži.

Diackovy dlouhé prsty?

V kauze jde o platbu 2,1 milionu eur od přípravného výboru OH v Tokiu singapurské konzultantské firmě Black Tidings během volebního zasedání MOV v roce 2013. Společnost je spojována s Papou Massatou Diackem, synem zdiskreditovaného někdejšího předsedy mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diackem. Senegalský funkcionář byl v minulosti obviněn z korupce, praní špinavých peněz a krytí dopingu a musel rezignovat na všechny své funkce v IAAF a MOV. V době svého působení v MOV měl velký vliv na africké voliče.

Tokio získalo pořadatelství v roce 2013. Ve finálové volbě v Riu de Janeiro dostalo přednost před projekty Madridu a Istanbulu. Mezinárodní olympijský výbor oznámil, že jeho etická komise případ otevřela, kauzu pečlivě sleduje a komunikuje s francouzskými úřady. Zatím ale ctí presumpci neviny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články