Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Saúdská Arábie uspořádá za rok premiérovou olympiádu v esportu, dohodu potvrdil MOV

Saúdská Arábie bude příští rok hostit premiérový ročník olympijských her v esportu. Dohodu o pravidelném pořádání soutěže v příštích 12 letech oznámil Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Vše ještě musí schválit kongres MOV, jehož 142. zasedání je naplánováno na 23. a 24. července v Paříži.

Esport (ilustrační snímek)
zdroj: REUTERS autor: Ann Wang

O podpoře esportu uvažoval MOV už delší dobu ve snaze přilákat mladé příznivce. V roce 2021 představil pilotní projekt, olympijskou virtuální sérii. O dva roky později zaštítil olympijský týden esportů v Singapuru, kterého se zúčastnilo více než 130 hráčů z celého světa.

Úmysl vytvořit olympijskou soutěž, která by byla pro hráče počítačových her vrcholem podobně jako olympijské hry pro sportovce, oznámil předseda MOV Thomas Bach loni v říjnu na kongresu v Bombaji. Od té doby výbor jednal s potenciálním hostitelem.

Saúdská Arábie, která v posledních letech stále aktivněji investuje do sportu, se s MOV komerčně spojí poprvé. V současné době hostí Rijád dvouměsíční Světový pohár esportu. MOV počítá se soutěžemi ve virtuálních sportech a sportovní simulaci.

Dalším krokem bude vypracování seznamu titulů, které mají být do olympijských her v esportu zahrnuty, a kvalifikačního procesu a podmínek pro hráče. MOV vyzvala mezinárodní federace, které již spustily elektronickou verzi svého sportu, aby se do budoucí soutěže připojily.

MOV chce zajistit respektování olympijských hodnot

Naposledy získala Saúdská Arábie pořadatelství tenisového Turnaje mistryň, což vzbudilo i nevoli vzhledem k porušování lidských práv či diskriminaci žen a homosexuálů v muslimské zemi. Ta financuje například i lukrativní golfovou sérii LIV, přilákala závod mistrovství světa formule 1 a ve velkém investuje do fotbalu či boxu.

Bach ujistil, že si je vědom kontroverzí kolem spojení s monarchií z Perského zálivu. Prostřednictvím dohody o partnerství chce MOV zajistit respektování olympijských hodnot, trvá zejména na rychlém rozvoji ženského sportu v zemi, reformách zaručujících zastoupení žen ve vedení všech sportovních federací a také na rovném odměňování mužů a žen nominovaných do reprezentace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články