Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Ruští a běloruští sportovci by se účastnit olympiády i nadále neměli, myslí si prezident Pavel

Sportovním světem v posledních dnech hýbe idea Mezinárodního olympijského výboru, který zvažuje, že by se vybraní ruští a běloruští sportovci mohli účastnit Her v Paříži příští rok, kam v současnosti kvůli napadení Ukrajiny Ruskem nemohou. K situaci se vyjádřil i nově zvolený prezident Petr Pavel, jemuž by se něco podobného nelíbilo a je pro zachování tvrdých sankcí.

Je nám líto, video expirovalo.
Prezident Petr Pavel o létání a přístupu k ruským i běloruským sportovcům

S ideou návratu ruských a běloruských sportovců na velké akce Mezinárodní olympijský výbor vyvolal pořádný poprask. V podobném smýšlení ovšem není sám. I Mezinárodní hokejová federace zvažuje umožnění reprezentacím obou zemí zúčastnit se dalšího mistrovství světa, které se bude konat v Česku.

Zejména kvůli olympijskému návratu se však zvedá velký odpor a některé země dokonce zvažují bojkot pařížských Her, přičemž mezi těmito zeměmi jsou Polsko, Lotyšsko či napadená Ukrajina. Český olympijský výbor o něčem takovém neuvažuje.

Na straně Ukrajiny, Polska a dalších zemí, které Rusy a Bělorusy na Hrách nadále nechtějí ani za předpokladu, že budou startovat pod neutrální vlajkou a že se vymezí proti válce, je i nově zvolený český prezident Petr Pavel.

"Byl bych pro to, abychom sportovcům z Ruska a Běloruska neumožnili účast, protože jsou součástí režimu, který se chová barbarsky a překračuje všechna pravidla. Příslušníci ruské armády páchají zločiny na Ukrajině a skutečně není možné být součástí procesu, kdy na jedné straně dáme možnost těmto sportovcům reprezentovat své země a jejich zemím dáme možnost sport propagandisticky zneužít, a na druhé straně budeme bojovat proti tomu, co jejich státy dělají. Myslím si, že to prostě není kompatibilní a musíme se k tomu postavit zásadově," prohlásil.

Pavel se proti Rusku a Bělorusku postavil na slavnostním vyhlášení ankety o nejlepšího sportovce Aeroklubu České republiky, kde zavzpomínal i na doby, kdy sám pravidelně létal.

"Je to prostředí, které je mi důvěrně známé. Začal jsem se skákáním z letadla v necelých patnácti letech. Pak mě provázelo celým životem. Měl jsem příležitost vyzkoušet další letecké sporty jako paragliding, ale měl jsem i možnost svézt se ve čtyřech proudových letadlech. Krásné zkušenosti a zážitky," řekl prezident, jehož láká udělat si pilotní průkaz.

Nejlepšími sportovci Aeroklubu České republiky za rok 2022 byli na roudnickém letišti vyhlášeni parašutisté Miloslav Kříž, Oldřich Šorf, Jiří Gečnuk, Hynek Tábor a Petr Chládek. Tým loni potřetí za sebou vyhrál mistrovství světa v přesnosti přistání i kombinaci, což je historický unikát.

Dalšími oceněnými sportovci byli týmoví mistři světa Jan Adam, Adam Klenka a Oliver Adamy, kteří se věnují bezmotorové letecké akrobacii. Třetí cenu získala Tereza Vosejpková, první žena, reprezentantka České republiky, která získala evropský nebo světový titul v kategorii volných modelů F1A.

Úspěšný loni byl i mistr světa Marek Velát. Jeho oborem je přesné létání a letecká rally. Na pátém místě byli za bezmotorové létání oceněni Petr Krejčiřík a Ivan Novák. Loni získali zlatou medaili v plachtění ve dvacetimetrové třídě.

Následující oceněná místa obsadili letecký modelář Ivo Bratršovský, bezmotorový akrobat Oliver Adamy, indoor skydiving tým Sabina Cioleková, Karolína Henková, Viktoria Nováková, Adéla Amel Veselá, modelář Tomáš Ciniburk, pilot a navigátor letecké rally Lukáš Běhounek a Kryštof Bobek.

Diplom za celoživotní přínos sportovnímu letectví obdržela česká reprezentantka v plachtění Jana Vepřeková. Učitelka ze Dvora Králové nad Labem je držitelkou deseti medailí z mistrovství Evropy. Členkou české reprezentace byla 41 let, minulý rok reprezentační kariéru ukončila.

Aeroklub ČR je zástupcem deseti sportů v mezinárodní letecké federaci FAI. Akrobacii, plachtění, parašutismus a všeobecné letectví přímo organizuje, další administrativně zastřešuje ve vztahu k FAI.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články