Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rusové se odvolali proti trestu, dopingová kauza směřuje k arbitráži

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) se odvolá proti trestu Světové antidopingové agentury (WADA). Ta vyloučila Rusko na čtyři roky z vrcholných sportovních akcí včetně olympijských her. Kauzu bude soudit sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne.

Budova s laboratořemi v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

WADA před deseti dny potrestala Rusko za zmanipulování dat z moskevské laboratoře. Rozhodla, že příští čtyři roky nesmí Rusko na olympijských a paralympijských hrách a světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou.

Na vrcholných akcích včetně OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by se mohli jako neutrální sportovci představit jen ruští závodníci, kteří prokazatelně nemají se systematickým dopingem v zemi nic společného.

Rusové verdikt okamžitě kritizovali jako nespravedlivý. Vystoupil proti němu i prezident Vladimir Putin, který ho považuje za politicky motivovaný a za porušení olympijské charty. Ruskému olympijskému výboru totiž WADA nic nevyčítá. Svůj postoj ruská hlava státu zopakovala na bilanční tiskové konferenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruská antidopingová agentura se odvolá proti trestu od WADA k arbitráži

Svůj postoj ruská hlava státu zopakovala na dnešní bilanční tiskové konferenci. "Z mého pohledu je toto rozhodnutí nejen nespravedlivé, ale také odporuje zdravému rozumu," řekl Putin. Tvrdí, že Rusové už za doping dostatečně pykali nutností závodit v neutrálních barvách na ZOH 2018 v Pchjongčchangu.

Verdikt WADA tak bude posuzovat arbitráž. "O této záležitosti se bude jednat v právním kontextu. Považujeme naše argumenty za poměrně silné a uvidíme, jak se to vyvine," doplnil Ivlev. Rusové mají vlastní analýzu, která nesrovnalosti v datech vysvětluje nestabilitou softwaru používaného v moskevské laboratoři a zásahy ze zahraničí.

Ve čtvrtek zasedlo vedení RUSADA, které rozhodlo o podání odvolání. Verdikt WADA tak bude posuzovat arbitráž. Olympijské hry v Tokiu, kterých by se měl trest týkat, začnou 24. července 2020.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články