Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rusko musí čtyři roky oželet velké sportovní akce. WADA mu udělila tvrdý trest

Rusko je vyloučeno na čtyři roky ze sportovního světa. Výkonný výbor Světové antidopingové agentury WADA přijal doporučení kontrolní komise a kvůli manipulaci s daty moskevské laboratoře rozhodl o obnovení trestu pro ruskou antidopingovou agenturu RUSADA. Ruští sportovci nesmějí startovat pod svou vlajkou na olympiádách, paralympijských hrách a mistrovstvích světa.

WADA zjistila, že záznamy z moskevské laboratoře, které měly přispět k odhalení rozsahu systematického dopingu v Rusku, nejsou kompletní a vykazují i další nesrovnalosti. V údajích předaných letos v lednu byly mimo jiné vymazány soubory spojené s pozitivními dopingovými testy, které mohly vést k identifikaci hříšníků. Ruský ministr sportu Pavel Kolobkov dříve vysvětloval, že nesrovnalosti jsou technického rázu.

Někteří ruští sportovci mohou při splnění určitých podmínek závodit pod neutrální vlajkou, jak tomu bylo na ZOH 2018 a jak to již několik let funguje v atletice.

WADA schválila všechny sankce navrhované kontrolní komisí. Rusko se nesmí ucházet o organizaci velkých sportovních akcí a může přijít o jejich pořadatelství, "pokud to není z právních či praktických důvodů vyloučeno". Na olympijských a paralympijských hrách a MS se nesmějí objevit ruští vládní představitelé ani vrcholní funkcionáři ruského olympijského a paralympijského výboru.

Největší dopingový skandál

"Ruský doping příliš dlouho znevažuje čistý sport. Rusko dostalo spoustu příležitostí dát věci do pořádku a připojit se ke světové antidopingové komunitě v zájmu svých sportovců a poctivého sportu, ale místo toho si vybralo pokračovat v podvodech a zapírání," řekl odcházející prezident WADA Craig Reedie. Trest podle něj chrání zájmy ruských sportovců, kteří budou schopni dokázat, že do dopingového systému nebyli nijak zapojeni.

Odcházející předseda WADA Craig Reedie a jeho nástupce Witold Baňka na tiskové konferenci oznámili tvrdé sankce pro Rusko
zdroj: ČTK/AP

"Tohle rozhodnutí je velmi důležité pro budoucnost antidopingového systému. Bylo schváleno všemi členy. Důležité je, že uvalujeme sankce na ty, kdo zodpovídají za tuto manipulaci," doplnil nově zvolený předseda Witold Baňka.

Manipulovalo se se vzorky 145 sportovců a postupně budou následovat tresty pro konkrétní jména. "Víme, o jaké sportovce se jedná. Nebudou se smět účastnit olympiády, jestliže stále soutěží," uvedl předseda kontrolní komise WADA Jonathan Taylor.

Viceprezidentka WADA Linda Hellelandová:

"Tohle je největší dopingový skandál, jaký kdy svět viděl. Teď bych od Rusů očekávala plné přiznání a omluvu za všechnu bolest, kterou sportovcům a sportovním fanouškům způsobili."

Z pohledu některých vrcholných funkcionářů ovšem není trest dostačující. "Chtěla jsem sankce, které nelze oslabit," citoval server BBC viceprezidentku agentury Lindu Hellelandovou. "Dlužíme čistým sportovcům, abychom sankce uplatňovali co nejsilněji," dodala.

Rusko na Euru bez omezení

Ještě není zcela jasné, jaký dopad bude mít dnešní verdikt na účast ruských týmů na MS v kolektivních sportech, včetně fotbalového šampionátu 2022 v Kataru.

"Standard je jasný, nebude na těchto akcích ruská vlajka a sportovci se nebudou účastnit jako zástupci Ruska. Detaily se budou lišit, protože se jedná o individuální a kolektivní sporty, takže se bude rozhodovat případ od případu," uvedl Taylor.

Trest se určitě nedotkne účasti Ruska na fotbalovém Euru 2020, kde je navíc Petrohrad jedním z pořadatelských měst. ME ve fotbale totiž podle WADA není globální, ale jen regionální či kontinentální akci v jednom sportu.

Kauza státem organizovaného systematického dopingu se táhne už od zimních olympijských her 2014 v Soči.

Před olympiádou 2016 v Riu i před loňskými hrami v Pchjongčchangu rozhodoval o účasti ruských sportovců MOV, respektive jednotlivé sportovní federace. Nyní už má WADA větší pravomoc a MOV musí její verdikt respektovat. "Vynesené sankce jsou závazné," konstatoval minulý týden předseda MOV Thomas Bach.

Ruské reakce

Trojnásobná mistryně světa ve skoku do výšky Maria Lasickeneová: "Brání nás jenom slovy, sportovci jsou ve svém boji sami. Je to ostuda. Ale měnit občanství nehodlám ani teď, v sektoru budu dál dokazovat, že ruští sportovci žijí, i když mají neutrální status."

Prezident Ruské federace curlingu Dmitrij Sviščev: "Už jsme tím prošli na poslední olympiádě. Není na tom nic strašného. Nebudeme o nic méně milovat naše sportovce."

Bývalý hokejový obránce Vjačeslav Fetisov: "Měli jsme možnost vyjít z dopingové krize a získat zpět důvěru. Jedním z kroků bylo poskytnutí údajů (z laboratoře), ale experti zjistili, že byly změněny. Co jsme mohli v takové situaci očekávat? Kdo nám teď vrátí reputaci? To bude nesmírně složitý proces."

Předseda ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňjakov: "Pozice ruského olympijského výboru zůstává nezměněná - sankce jsou neadekvátní, nelogické a nepřiměřené."

Ruští politici označili už dříve navrhovaný trest za neférový a považují ho za další součást "západního tažení" proti své zemi. 

Ruská strana má nyní 21 dnů na odvolání a už před jednáním v Lausanne se nechala slyšet, že tak učiní. Pak by případ posuzovala mezinárodní sportovní arbitráž CAS. Je tak možné, že se řešení této kauzy posune až do doby před olympiádou v Tokiu. Ta začne 24. července 2020.

Pokud by se proces protahoval a konečný verdikt by padl až po OH 2020, případná platnost čtyřletého trestu by se posunula na OH 2024 v Paříži, upřesnil předseda kontrolní komise Taylor.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články