Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Rusko chce hostit letní olympiádu v roce 2036. Pořadatelské město se hledá

Rusko má zájem o uspořádání letních olympijských her v roce 2036. Místopředseda vlády Dmitrij Černyšenko v Moskvě oznámil, že Ruský olympijský výbor a ministerstvo sportu dostaly za úkol vybrat hostitelské město.

Olympijské kruhy
zdroj: AP autor: Felipe Dana

"Máme několik měst světové úrovně, která jsou připravena hry hostit: Moskvu, Petrohrad, Nižnij Novgorod, Kazaň, Vladivostok... Je třeba se o letní olympiádu v roce 2036 ucházet," citovala ruská média Černyšenka.

V Rusku se pod pěti kruhy naposledy soutěžilo v roce 2014 při zimních hrách v Soči, v roce 1980 hostila letní olympiádu Moskva. V současnosti si Rusko odpykává dvouletý zákaz účasti na velkých sportovních akcích včetně OH kvůli opakovaným dopingovým proviněním. Vedle loňských letních her v Tokiu nebudou smět pod státní vlajkou startovat ruští sportovci ani na zimní olympiádě v Pekingu. Trest vyprší 16. prosince 2022.

O olympijské hry v roce 2036 projevily zájem například také Indie, katarské Dauhá či indonéská Jakarta, v Evropě pak Londýn, Istanbul, Tel Aviv či Německo, kde by se sportovní svátek konal sto let po OH v Berlíně. Nejbližší hry se uskuteční v roce 2024 v Paříži. Poté budou následovat Los Angeles a Brisbane.

Pořadatele olympijských her už Mezinárodní olympijský výbor nevybírá tradiční volbou z několika uchazečů, ale cílenými rozhovory se zájemci. Tímto způsobem dostalo pro rok 2032 přiděleny letní olympijské hry Brisbane.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články