Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rozpočet Českého olympijského výboru nabobtná

Praha – Český olympijský výbor (ČOV) počítá pro letošní rok s výrazně vyšším rozpočtem. Díky příjmům od provozovatelů loterií a sázek plánuje hospodařit s částkou 604 milionů korun, což je skoro pětkrát více než loni. Vedení ČOV na plenárním zasedání zároveň uvedlo, že náklady na zajištění přípravy a účasti na únorových zimních olympijských hrách v Soči činily 35,215 milionu korun. 

Olympijský výbor loni hospodařil s rozpočtem 123,56 milionu korun. Letos by měl dosáhnout 604 milionů, jelikož loterijní společnosti mají zákonem předepsané dílčí odvody ve výši 20 procent a podle novely mohou odvody snížit až na 15 procent o částku, kterou poskytnou jako peněžitý dar ČOV. "Z jednání s loteriemi vyplývá, že letos půjde o 350 až 400 milionů korun," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Olympijský výbor rozdělí peníze na sport mládeže v olympijských i neolympijských disciplínách. Stane se tak na nejbližším zasedání výkonného výboru. "Pak peníze neprodleně odešleme svazům," uvedl Kejval. První loterijní prostředky už na účet ČOV dorazily. Finance zaslaly Sazka (50,56 milionu), Chance (5,69 milionu), Tipsport (33,98 milionu) a Českomoravská loterijní (219 tisíc). Sazka by ale podle dohody měla ČOV odvést celkem 200 milionů, Tipsport 100 milionů a Chance 20 milionů.

Soči stálo 35 milionů

Hry v Soči vyšly ČOV v letech 2013 a 2014 na 35,215 milionu korun. Jednu z největších položek tvořily odměny za medailová umístění, sportovcům a realizačním týmům olympijský výbor vyplatil 10,250 milionu. Češi získali v Rusku dvě zlaté, čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile. Výdaje na dopravu dosáhly 11,228 milionu, přičemž ČOV hradil nejen přepravu z Prahy do Soči a zpět, ale také transfery hokejistů ze zámoří.

Park Letná vyšel levněji, než se čekalo

Nižší, než se původně odhadovalo, byl rozpočet Olympijského parku Soči - Letná, který navštívilo přes 400 tisíc lidí. Tato suma podle ČOV nepřesáhne 66 milionů korun. Tři čtvrtiny pocházejí ze soukromých zdrojů. Spoluúčast ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na projektu Česká stopa 2014, který měl sloužit také k prezentaci českých firem v rámci Her v Soči, tvoří 12,5 milionu korun, ministerstva průmyslu a obchodu pak 3,2 milionu. "Zbylou část rozpočtu jsme pokryli z našeho marketingového programu. Z peněz na sport jsme neutratili nic," řekl Kejval.

Plénum přijalo za nové členy Českého olympijského výboru Klub českých turistů a Český horolezecký svaz. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články