Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rok do olympiády. Začaly testy sportovišť a Francouzi chtějí předčit Londýn

Rok před zahájením olympijských her v Paříži začaly ve francouzské metropoli i dalších spolupořadatelských městech testovací soutěže, které mají prověřit připravenost 35 sportovišť. Od 26. července 2024 bude přes deset tisíc sportovců usilovat o některou z 329 medailových sad. Oproti předchozím hrám v Tokiu přibyl do programu her breakdance, vyřazeny byly naopak karate a baseball se softbalem.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizátoři Her v Paříži představili olympijskou pochodeň

Francouzští pořadatelé touží po tom, aby byla ještě lepší než veleúspěšný Londýn 2012. Paříž bude hostit olympijské hry potřetí po letech 1900 a 1924. "Vidí jako svoji ohromnou metu, že jsou schopni uspořádat lepší olympijské hry než v Londýně. Myslím, že je to hodně postavené na téhle soutěživosti mezi těmito dvěma státy. To je strašně pozitivní energie. Paříž se chce prezentovat nejenom jako město sportu, ale také jako město dobrého jídla a tak dále. To všechno dohromady dělá strašně zajímavý koktejl," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Většina sportů se bude odehrávat v Paříži a jejím blízkém okolí. Jen v samém historickém centru města, které se dá obejít pěšky, bude 14 sportů. Zřejmě velmi hlučná bude oblast na náměstí Svornosti (Place de la Concorde), kde bude freestyle BMX, skateboarding, breakdance a basketbal 3x3. "Všechny tyto sporty používají hudbu, takže to bude rušná část města kousek od Louvru," uvedl šéf výpravy Martin Doktor.

V Paříži se bude závodit ve Versailles či na Seině

Z 35 sportovišť je 13 přímo v Paříži a 12 v blízkém okolí metropole včetně Versailles. V Grand Palais, který prochází velkou rekonstrukcí, budou soutěže v šermu a taekwondu. V Seině, kterou pořadatelé už deset let cíleně čistí, se uskuteční dálkové plavání a úvodní část triatlonu. Budou pod mostem Alexandra III., kde bude končit cyklistická časovka. Ta bude začínat na Invalidovně, kam je naplánovaný cíl maratonu a lukostřelba.

Pod Eiffelovkou se uskuteční plážový volejbal a nedaleko budou i judo a zápas. "Někdy to bude trošku horší pro sportovce, protože jsou to provizorní sportoviště a i to zázemí bude provizorní. Ale většinou jsou na to zvyklí," řekl Doktor.

Mimořádné kulisy budou mít moderní pětiboj a jezdectví, které budou v parku u zámku ve Versailles. "Musejí hodně dbát na to, aby ten park neponičili. Od nejbližšího stromu musí být stavba tři metry. Jsem zvědavý, jak se s tím poperou, ale prostoru mají hodně," přiblížil Doktor.

Basketbal a házená se budou hrát v Lille, fotbal budou kromě St. Denis a Parku princů hostit i Lyon, Bordeaux, St. Étienne, Nice, Nantes a Marseille.

Surfařské soutěže na vzdáleném Tahiti

V Marseille se uskuteční také jachtařské soutěže, střelci budou o medaile bojovat v Chateauroux. Raritu představuje Tahiti, které organizační výbor Her vybral jako dějiště surfařských závodů. Tento ostrov ve Francouzské Polynésii dělí od Paříže více než 15 tisíc kilometrů, časový posun je 12 hodin.

Testování sportovišť začalo tento měsíc právě v Marseille, kde se konaly mezinárodní jachtařské závody. Poslední prověrkou budou soutěže atletů a handicapovaných atletů na Stade de France příští červen.

Některá sportoviště už jsou rok před hrami připravená. Tenis se bude hrát na kurtech Roland Garros, které každoročně hostí antukový grandslam, atletika bude na Stade de France. Postavený je kanál pro vodní slalom, hotové je i golfové hřiště.

Deset jistých míst pro české sportovce

Česko má aktuálně jistých deset míst. Šest kvót zajistili sportovní střelci a po jedné moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková a kajakář na divoké vodě Jiří Prskavec. Oštěpař Jakub Vadlejch a plavkyně Barbora Seemanová vybojovali účast na jméno.

"Odhad velikosti výpravy je plus minus kolem stovky. Hodně záleží na kolektivních sportech. Přál bych si, aby ta výprava byla co největší, i když je to pro mě náročnější. Rád budu z tohoto důvodu daleko víc zaneprázdněn," řekl sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

V Paříži budou čeští sportovci poprvé na OH soutěžit pod názvem Czechia. Na oblečení, které se snaží připomenout čs. účast na Hrách ve francouzské metropoli v roce 1924, bude klíčová vlajka a zkratka CZE. "Vlajka a zkratka CZE je to jediné, co nám od toho roku 1924 zůstalo," zmínil Kejval.

Rusko a Bělorusko nedostanou oficiální pozvánku

Velkým tématem je případná účast ruských a běloruských sportovců. Mezinárodní olympijský výbor navzdory pokračující válce na Ukrajině, která začala v únoru 2022 vpádem ruských vojsk, letos v březnu přehodnotil svůj dřívější postoj a doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby zvážily přijetí jednotlivců zpět jako neutrálních sportovců a umožnily jim kvalifikovat se na OH. Vyhradil si ale právo, že jejich start nakonec nepovolí. Některé sportovní federace poté návrat ruských a běloruských reprezentantů do soutěží odsouhlasily.

S rozhodnutím MOV nesouhlasí řada národních olympijských výborů včetně českého, který je proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na Hrách. Několik zemí v čele s Ukrajinou zvažuje v případě ruské a běloruské účasti bojkot olympiády.

"Šestadvacátého července začíná MOV posílat pozvánky účastnickým zemím. Pozvánku nedostane Ruská federace, nedostane ji Bělorusko. To je pro nás nejdůležitější. Pro nás je také důležité usnesení pléna Českého olympijského výboru, kdy si nepřejeme účast Ruska a Běloruska. Kroky MOV jsou v souladu s tímto usnesením, takže za nás v pořádku," uvedl Kejval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články