Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rodina olympijských sportů se v Tokiu zřejmě výrazně rozroste

Lausanne - Skateboarding, surfing, sportovní lezení, karate a baseball se softballem přibydou s největší pravděpodobností za čtyři roky v Tokiu do olympijské rodiny. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru doporučil jejich zařazení do programu Her na kongresu v Riu de Janeiro. Pětici sportů už vloni v září navrhli japonští pořadatelé a výkonný výbor dnes v Lausanne jejich volbu schválil, přijetí nových sportů ale ještě musí potvrdit srpnové hlasování MOV.

Výkonný výbor předloží k hlasování pětici sportů dohromady jako balíček. "Je to velice dobrý návrh. Jsou v něm dobře vyvážené sporty populární v Japonsku a ty, které přitahují mladé, jako jsou surfing, skateboarding a lezení," řekl místopředseda MOV John Coates.

Tokio může jako první využít nových pravidel, podle nichž se mohou od roku 2020 pořadatelé výrazněji podílet na tvorbě programu a zařadit k 28 olympijským sportům jeden nebo více nových. Celkem může být program rozšířen o 18 medailových disciplín a kapacita účastníků navýšena o 474 sportovců.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Hrách v Tokiu by se mohlo objevit pět nových sportů

Japonští organizátoři si ze zvažovaných možností podle očekávání vybrali baseball se softballem, které jsou v zemi velice populární. Oba sporty usilují společně o zařazení zpět do olympijské rodiny od roku 2008, kdy byly po OH v Pekingu vyřazeny. Také karate má v Japonsku silnou tradici, surfing, skateboarding a sportovní lezení mají pomoci přilákat k soutěžím pod pěti kruhy mladší fanoušky.

Ve sportovním lezení patří do současné světové špičky třiadvacetiletý český reprezentant Adam Ondra. V roce 2014 se stal mistrem světa v lezení na obtížnost i v boulderingu a loni celkově vyhrál Světový pohár.

V původním širším výběru měli tokijští pořadatelé mimo jiné i bowling, bojové umění wu-šu či squash.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články